När jag är ute och föreläser i klasser så får jag en del frågor kring hur själva handeln med aktier faktiskt går till. Ofta är det handeln som kan kännas svårast och mest komplicerad för någon som aldrig köpt aktier tidigare. Tack vare vårt moderna samhälle med teknikens framgångar så funkar aktiehandeln idag nästan lika enkelt som all annan typ av nätshopping. Idag kan man sitta hemma eller på bussen och väldigt enkelt köpa och sälja aktier i sin smartphone eller laptop. Så det jag brukar svara eleverna är att det är relativt lätt köpa och sälja aktier genom sin bank eller nätmäklare, det som är svårt är att veta VAD man ska köpa, eller sälja för den delen.

Det finns inget rätt eller fel när det kommer till att köpa aktier, det handlar om att investera i företag som man själv tror kommer fortsätta vara eller bli framgångsrika i framtiden. Och vilka företag man tror på är individuellt och alla kommer tycka olika i den frågan. Alla investerare har sina egna sätt att göra analyser på och bedöma om en aktie är köpvärd eller inte. Du som läser det här, måste göra samma sak. Men det finns enligt mig några universala tips som man kan ta till som nybörjare.

#1, gräv där du står. Sikta in dig på några få företag som du känner till, kanske är du rent av kund hos företaget själv. Läs därefter företagens finansiella rapporter. Om du inte har gjort det förut så kommer det kännas som grekiska första gången. Men allt det du inte förstår det kan du googla på några minuter. Jag studerar visserligen till ekonom på universitetet, men allt det jag får lära mig där finns på Google, trust me. Lär dig företagens språk för att försöka förstå hur det egentligen går för dem och hur framtiden ser ut! Läs även de artiklar som skrivs om företagen i dagstidningarna, då får du också en objektiv bild av bolagen.

#2, jämför aktier som befinner sig i samma bransch, genom att titta på nyckeltal, finansiella siffror och historisk prestation kan du försöka hitta den aktien som ser mest ”lovande” ut inom branschen. Samma sak gäller här, googla nyckeltal och du kan lära dig det mesta inom några minuter.

#3, om det känns för svårt att sia in i företagens framtid och veta vilka aktier du ska satsa på för att försöka få önskad avkastning. Titta på aktier som ger schysst direktavkastning, alltså utdelning. Det finns några väldigt stabila företag som ger bra direktavkastning på svenska börsen och det kan vara en bra utgångspunkt till att börja handla med aktier. På bland andra nätmäklarnas hemsidor kan du enkelt filtrera aktier efter exempelvis direktavkastning för att hitta dessa bolag.

Oftast handlar det bara om att börja! Börja någonstans och learn as you go 🙂