Vem är du?
Jag heter Linnéa Schmidt och jag arbetar just nu i den danska staden Aarhus (Danmarks näst största stad), där jag bor tillsammans med min danska pojkvän. Sedan jag började investera år 2015 har det tagit upp i stort sett hela min fritid, och blivit en stor passion och hobby. Jag skriver på en boken “Investeringsguiden – Så kommer du igång med ditt sparande” tillsammans med Anna Svahn. Boken släpps i april och det är såklart väldigt spännande och kul! Jag administrerar även facebookgruppen “Economista – Kvinnor som gillar aktier och privatekonomi” tillsammans med Anna. Det är otroligt inspirerande att vare dag få ta del av andra kvinnors ekonomiska resor, diskussioner och frågeställningar.
Jag skriver även så ofta jag kan om min egen investeringsresa på min blogg zacerol (www.zacerol.com).

Under min tid i Danmark har jag startat facebookgruppen “Moneypenny – Kvinder som investerer” i Danmark, som idag är det största sociala nätverket för kvinnor och investeringar i Danmark, och jag bloggar på den danska Nordnetbloggen.

Hur gammal är du?
32 år

Var kommer du ifrån?
Född och uppvuxen i Majorna i Göteborg

Vad jobbar du med?
Cancerforskare

När började du spara?
Jag har alltid jobbat extra vid sidan av studierna och sparat bra, men på sparkontot där pengarna absolut inte växte. Jag började investera för ca 2,5 år sedan efter att jag tog ett bolån för att köpa lägenhet. Det var det som fick mig att se över min ekonomi ordentligt, och jag lärde mig snabbt att det inte behövde vara som roulette utan att jag kunde lägga upp mina investeringar och riskprofil som det passade mig.

Vad är din dröm?
Jag har många drömmar, men när det kommer till mina investeringar så är min största dröm att bli ekonomiskt fri att få lägga upp min tid som jag vill.

Vad är din bästa investering?
Rent generellt skulle jag säga min utbildning och min lägenhet, och när det kommer till aktier är det nog Probi, Tourn International och Stillfront som levererat bäst avkastning hittills.

Vad är din sämsta investering?
Absolut sämsta investering är att jag sedan jag började tjäna pengar INTE investerade alls. När det kommer till dåliga aktieinvesteringar så kom jag in helt fel i Oscar Properties, men fick dock sålt i relativt god tid ändå. Jag sålde inte Lifeassays när jag låg >100% plus – det har jag lärt mig en del på.

Vem eller vad inspirerar dig i ditt sparande?
Jag blir inspirerad av många människor. Från Warren Buffet till en del inlägg av tjejerna i Economista. Det som inspirerar mig mycket är att små förändringar idag kan ge stor trygghet i framtiden. Att tålamod och målinriktad sparande kan ge möjligheten att på sikt kunna leva på investeringar, eller att helt enkelt kunna få välja vad man gör med sin tid här på jorden. Det är häftigt! Och fullt möjligt. Jag gillade också boken ” A Random Walk Down Wall Street” av Burton G. Malkiel.

Vad är ditt bästa spartips?
Spara/investera direkt efter lönen. Konsumera efter att du lagt undan ditt sparande, på detta sätt lär man sig leva på det som finns kvar. Med detta sagt så skall man absolut hitta sin egen balans, och inte leva knapert om man inte vill. Sätt upp en budget du kan hålla och hitta din egen strategi.
Har du inte börjat investera ännu så är mitt tips att BÖRJA. Man lär sig på vägen – alla har varit nybörjare.

Skribent: Elin Agorelius