Du har en relativt nystartad blogg med inriktning på ekonomi. Vem är du och vad gör du på dagarna förutom att driva bloggen?

Ja precis! Jag startade bloggen i mars i år. Anledningen var att jag själv blivit inspirerad av kvinnor som investerar, men jag tyckte att det fanns för få. Om jag kan inspirera till att spara och investera är det fantastiskt. Jag är 24 år och utbildad Civilekonom. På dagarna jobbar jag som redovisningskonsult där jag bland annat gör bokföring, bokslut, årsredovisningar och deklarationer åt mina kunder. När jag kommer hem lägger jag gärna fokus på aktier. Jag läser nyheter, rapporter och sätter min in i och analyserar nya bolag. Utöver det trivs jag bra när jag umgås med mina vänner, min sambo och min familj. Träning är också en viktig del i min vardag, där står yoga och en springtur högt i kurs.

Har du alltid varit en ”spara” och intresserad av ekonomi?

Ja verkligen! När jag var liten och fick pengar i present fanns det inte en chans att jag använde dem till att köpa något. Jag förvarade dem i sovrummet och när det var storstädning på gång hittade vi alltid pengar som vi sedan åkte med till banken. Ett annat minne från när jag var liten var när mina föräldrar tittade på nyheterna, då rullade dagens aktiekurser i kanten på TV-skärmen. Jag minns att jag tänkte att de där siffrorna ska jag förstå en dag. I bakhuvudet visste jag att det var något man kunde tjäna pengar på. Mitt intresse för ekonomi kom alltså tidigt och det har bara växt sedan dess.

Vilka är dina tre bästa privatekonomiska tips?

Det första får bli budgetuppföljning. Att varje månad kolla igenom sitt bankkonto och skriva upp köpen i olika kategorier för att sedan summera dem. Du kan även jämföra summorna mot en eventuell budget. Då märker du snabbt vad som springer iväg i kostnader och du blir mer medveten när du handlar framöver.

Andra tipset är att bygga upp en buffert. Med en stabil buffert kommer du bli mer fri i ditt liv, du är inte beroende av någon annan eller av ett visst jobb. Det är en härlig känsla i livet att klara sig själv och vara trygg med sin ekonomi.

Mitt sista men inte minsta tips är tankesättet att det bästa sparandet är det som blir av. Oavsett om det inte är många kronor du kan spara så försök att spara lite. Då bygger du upp en vana och ett intresse som du kommer tacka dig själv för längre fram i livet.

Vilka är dina tre bästa investeringstips?

Min favorit när det kommer till investeringsalternativ är aktier så jag tar tre tips som berör det. Första tipset är att börja läsa på om börsnoterade företag som intresserar dig. Då kommer du automatiskt bli mer intresserad av att veta mer om hur bolaget utvecklas och du lär dig hur aktier fungerar.

Tips nummer två är att fokusera på utveckling historiskt och tänka dig in i framtiden. Hur har företaget gått de senaste 10 åren? Historik är inget facit för framtiden men om det gått bra kan det vara tecken på ett välskött bolag. Fundera sedan över framtiden och hur bolaget kan komma att fungera i vår föränderliga omvärld.

Det sista investeringstipset är att när du bygger din aktieportfölj så tänk på att sprida dina risker. För att undvika en portfölj som svänger mycket upp och ned i värde kan man till exempel köpa aktier i bolag från olika branscher. Om du köper fem aktier som verkar i samma bransch blir risken högre, om den marknaden går dåligt kommer hela din portfölj gå dåligt. Om du istället har aktier från olika branscher kan de väga upp varandra.

Vad har du för slutgiltigt mål med ditt sparande och investerande?

I dagsläget har jag inget specifikt mål utan tänker att mina besparingar och investeringar ger mig möjligheter. Möjligheter till vad än framtiden har att erbjuda. Jag vill till exempel en dag köpa mig ett fint hus med vackra omgivningar. Kanske vill jag starta eget, det kräver en del kapital. Alternativt jobba mindre och framförallt inte känna att jag jobbar för att jag måste (även om jag verkligen gillar att jobba!). Jag kanske vill ha ett boende utomlands eller ha guldkant på tillvaron längre fram i livet, kunna resa och leva gott. En annan dröm jag har är att kunna jobba mer med mina investeringar, då krävs det verkligen kapital.

Vad väljer du; 1 miljon på banken idag eller 2 miljoner om 20 år? Motivera!

1 miljon idag! Om jag investerar den miljonen på börsen med 8 % ränta (ungefär vad börsen avkastar i snitt per år) så hade det blivit ca 4 660 000 kr om 20 år. Alltså mer än dubbelt så mycket som ifall jag hade valt 2 miljoner om 20 år.