Anna Svahn är en ung ledare i Sveriges finansvärld. Hon har varit på flera listor med Sveriges mäktigaste tack vare sitt jobb som projektledare på Feminvest som är ett kvinnligt investerarnätverk. I denna intervju får vi veta varför hon tycker att man ska sprida sina investeringar och vilken anknytning hon har till Ung Privatekonomi.  

Hej Anna! Väldigt roligt att du ville ställa upp. För den som inte känner till dig, hur skulle du beskriva dig själv och ditt jobb? 
Jag brukar kalla mig för ”corporate hippie”. På dagarna framför Excelsnurror, bygger egna modeller och investeringsstrategier och på kvällarna med en pensel i handen och en duk framför mig. Jag kommer egentligen från musiksidan och har en mamma som sjöng opera förr. Finans och investeringar är mitt eget intresse! 

Jag har ingen ”vanlig” dag på jobbet! Nu när jag är min egen och framförallt skriver mycket, både böcker och på bloggen annasvahn.se, så går mycket av tiden åt att dricka te, läsa och skriva. Men mitt riktiga jobb, eller mål, just nu är att fortsätta bygga på min egen strategi som jag kallar ”Cygnus” där jag sprider kapitalet mellan guld, jordbruksråvaror och aktier. 

Du är en stark förespråkare av att sprida sina risker genom diversifiering och har även utvecklat en egen strategi för det, berätta om den!
Allt började med att jag för ett par år sedan funderade på konceptet ”köp billigt och sälj dyrt”. Det går inte att applicera på enskilda tillgångar, däremot är det desto enklare att se när hela marknader är dyra eller billiga. Jag saknade en produkt på marknaden som diversifierade mellan fler tillgångsslag än bara aktier och räntor och bestämde mig därför för att bygga en egen. Strategin ”Cygnus” innehåller tre tillgångsslag: aktier, guld och jordbruksråvaror, men fördelningen är lite olika baserad på relativ historisk avkastning, var vi befinner oss i konjunkturen etc. Största delen är dock alltid aktier, och i snitt ligger 72,5 procent av kapitalet viktat mot aktier. Jag ville utesluta energiråvaror, delvis för att det redan finns så många produkter som innehåller exponering mot den marknaden, men också för att jag tror att jordbruksråvaror kommer att vara mycket mer intressanta i framtiden. Vi ser en växande befolkning, klimatförändringar och mindre plats att odla på samtidigt som jordbruksråvaror just nu är rekordbilliga. 

 Spännande! Vem var du i gymnasiet, var du intresserad av finans redan då? 
På gymnasiet tävlade jag SM i kör (och vann), så då låg mitt huvudfokus på musik. Jag tog sånglektioner och hade på den tiden inga planer att börja jobba inom finans. Det var först när jag flyttade till Malmö direkt efter studenten som intresset uppstod och jag började investera. Nu i efterhand önskar jag att fler börjar mycket tidigare, man har SÅ stor nytta av det i framtiden. 

Grattis i efterhand till vinsten, coolt. Vilka är dina bästa spar- och investeringstips till ungdomar i gymnasieåldern? 
De flesta på gymnasiet bor hemma och kan därför spara mycket av de pengar som de får i studiebidrag, eller om de jobbar extra, lönen. Mitt tips är att försöka spara så mycket det bara går, det kanske känns tråkigt just då men OJ vad värt det kommer vara när man kan åka på en rundresa i Asien eller liknande när man har tagit studenten. Upplevelser är också viktiga investeringar. 

 Jag vet att du jobbade på Ung Privatekonomi en kort period och därmed känner till projektet. Vad tycker du om det vi gör genom att besöka gymnasium runtom Sverige? 
Jag jobbade där under en termin, så väldigt kort! Jag hade precis startat igång min blogg och ville komma ut och prata om sparande och investeringar, så jag kontaktade Unga Aktiesparare som kopplade ihop mig med Ung Privatekonomi. Jag tycker att arbetet är superviktigt, vi måste prata mer om pengar tidigt i skolan!

Skribent: Elin Agorelius