Vem är du?
Rickard Renberg, en aktieälskande Joakim von anka.

Hur gammal är du?
Jag är 22 år gammal.

Vart kommer du ifrån?
Jag är född och uppvuxen i den största staden i Sveriges minsta landskap, nämligen staden Karlskrona i landskapet Blekinge. En stad jag flyttade ifrån i höstas.

Vad jobbar du med?
För närvarande studerar jag statsvetenskap vid Umeås universitet, men kommer i mitten på januari flytta till Lund. Där jag ska läsa fortsättningskursen i statsvetenskap parallellt som jag kommer läsa ryska på distans.

När började du spara?
Jag började själv intressera mig av mitt sparande när jag fyllde 18 år. Tror det hela föll sig så naturligt då jag vid det tillfället fick en större möjlighet att styra över mitt egna sparande än vad jag gjort tidigare som en omyndig gymnasieelev.

Vad är din dröm?
Jag är udda i det att jag aldrig har haft ett direkt dröm jag samlar till. Jag är inte en person som längtar efter att köpa en sportbil. Målet med mitt sparande är att jag ska samla ihop en så pass stor summa att jag kan få stor nytta av ränta-på-ränta-effekten. Mitt mål är med andra ord att spara pengar för att tjäna ännu mer pengar. Lite Joakim-von-anka-style.

Vad är din bästa investering?
Jag sålde mina aktier i Handelsbanken våren 2015 precis innan deras splitt, ingen affär efter det har genererat mer avkastning.

Vad är din sämsta inventering?
Jag köpte den fallande kniven Millicom. Tyvärr är fenomenet ett vanligt nybörjarfel som innefattar att man har en aktie som börjar gå ner och stället för att sälja den direkt tror man att det kommer vända. Man behåller därav aktien och följer med aktien hela vägen ner i botten. Den vändning man hoppas på ska komma inträffar aldrig med andra ord. Jag fick lära mig den hårda vägen och aktar mig idag för att göra samma misstag.

Vem inspirerar dig i dit sparande?
Först och främst skulle jag säga att min pappa har varit en stor förebild. Det var han som först introducerade mig till aktier och sparande. Än idag är det han jag ringer om jag får nys om ett nytt spännande företag, det har helt enkelt blivit ett gemensamt intresse.

På gymnasiet fick jag en uppgift att analysera investmentbolaget Öresunds årsredovisning, vilket min pappa blev delaktig i. Denna skoluppgift blev på något sätt startskottet för mitt intresse för aktiesparande och i linje med detta blev Öresunds ägare, Mats Qviberg, också en stor förebild som jag hämtar mycket inspiration ifrån. Öresund kommer alltid att vara ett företag som mitt hjärta klappar lite extra för.

Vad är ditt bästa spartips?
Jag kan börja med att avslöja att jag är urusel på det vardagliga sparandet och hade nog kunnat spara mer pengar om jag exempelvis planerade mina matinköp istället för att gå på känsla när jag väl står i butiken. Jag är impulsiv av naturen och skulle inte säga att jag är ett föredöme på det planet. En sak jag dock gör för att spara pengar är att jag skippar kaffe på stan. Jag är en kaffeälskare av rang, men ser till att ta med mitt egna kaffe till exempelvis universitetet. Det har helt klart lett till att jag sparat tusenlappar genom åren.