Intervju: Så blir du ekonomiskt fri

April 15, 2021
|
Kategorier:
saknar kategori.

Ekonomisk frihet. Ett ord som för tankarna till ett liv olikt det de flesta av oss lever i dag. Många drömmer om ekonomisk frihet för att kunna leva ett liv utan måsten och krav, där man kan styra över sin egen tid och ägna sig mer åt sådant som man tidigare bara kunnat göra på sin lediga tid. För några förblir ekonomisk frihet en dröm, medan andra kastar sig av ekorrhjulet och gör verklighet av sina drömmar.

Oskar ”Farbror Fri” Lindberg och Maribel Leander Lindberg är paret som gick från ett liv med helt vanliga kontorsjobb till att förverkliga sina drömmar om ett friare liv. Ung Privatekonomi har fått höra mer om deras resa.

Berätta om resan från att drömma om ekonomisk frihet till att faktiskt ta klivet av ekorrhjulet! Hur startade drömmen?

För oss startade våra tankar om att bli ekonomiskt fria med att vi 2011 spenderade åtta månader i Mexiko. På den tiden hade vi två små barn och livet på hemmaplan var ganska mycket av ett ekorrhjul med heltidsarbete, dagislämning och vardagssysslor. Vi kombinerade föräldraledighet med andra ledigheter och lite jobb för att göra resan möjlig.

Under vår vistelse fick vi smak på hur ett annat liv skulle kunna se ut som på många sätt var materiellt enklare men som samtidigt gav mycket mer plats för livet. Vi hade varsin väska med kläder, några lånade leksaker till barnen, hyrde en enkelt möblerad lägenhet och hade tid med familjen men även tid att utvecklas inom våra egna intresseområden.

Detta sammanföll med att vi hittade två amerikanska bloggare, först Early Retirement Extreme och sedan Mr Money Mustache. Dessa två hade nått ekonomisk frihet i 30-årsåldern och verkade vara helt vanliga människor vilket fick oss att tro att det var möjligt.

Vad innebär ekonomisk frihet för er?

Ekonomisk frihet för oss handlar om att kunna välja hur man använder sin tid utan tanke på vad detta ger ekonomiskt. Det handlar i grunden om att äga sin tid och lägga den på det som känns mest meningsfullt. Den förmåga som har varit viktigast för att ge oss friheten är att kunna leva ett gott liv på lite eller “bättre liv till halva priset” som vi brukar kalla det.

Vad är det bästa med ert liv idag? Och vad saknar ni från det gamla livet?

Det bästa med vårt liv idag är att vi som sagt ovan äger vår tid, det betyder att vi i hög utsträckning kan ta dagen som den kommer och välja utifrån intresse vad vi vill fylla den med. I första hand definierar vi oss dock som hemmaföräldrar och så länge som vi har skolbarn hemma så kommer ju det att ge livet en viss förutbestämd struktur.

Vi saknar väldigt lite från det gamla livet men om det skulle vara något så är det att finnas i ett sammanhang som någon annan styr över. Det är fantastiskt lyxigt att få styra över sitt eget liv men det gör också att allt ansvar ligger på ens egna axlar att göra något av tiden. Lite skämtsamt har vi sammanfattat det med att det ibland skulle vara skönt att kunna skylla på en “jobbig chef" när man har en dålig dag.

Är det möjligt för alla att göra det ni har gjort? Vad har ni för tips till dem som vill kliva av ekorrhjulet?

Som vi ser det är vägen till ekonomisk frihet via sparsamhet och enkelhet öppen för många fler än någon annan väg. Däremot kommer inte vår väg med att spara ihop ett kapital över ett antal år och sedan hoppa av helt vara rätt för alla. För den som kan leva ett gott liv på lite finns det dock flera olika vägar att komma till samma slutmål vilket kan vara så skilda saker som att starta ett livsstilsföretag eller jobba deltid. Dessa olika vägar blir dock samtliga mer tillgängliga om man kan leva ett gott liv på lite.

I vår bok Ut ur ekorrhjulet så sammanfattar vi väldigt mycket av det vi kommit fram till under vår väg, både ur ett filosofiskt och praktiskt perspektiv. Den finns som ljudbok på flera plattformar, på många bibliotek och den går även att köpa så klart. Vi vågar lova att i stort sett alla som läser den kommer ett eller flera steg närmare att slippa ekorrhjulet.

Finns det två saker som alla bör göra som vill göra en livsstilsförändring så är det att klargöra vad målsättningen är (hur vill du att ditt framtida liv ska se ut?). Det är också viktigt att gå igenom den dagliga ekonomin och förstå var pengarna tar vägen för utan att veta detta så kan vi inte heller veta om vi lägger dom på rätt saker. En budget är inget tråkigt som någon annan lägger på dig utan din möjlighet att berätta för dina pengar var dom ska och hur dom ska hjälpa dig att göra ditt liv bättre.

Har ni alltid varit intresserade av sparande och privatekonomi?

Vi har nog alltid haft ett visst intresse för privatekonomi men det var först när vi förstod vad vårt långsiktiga mål var som det blev riktigt intressant.

Vi kompletterar varandra bra på det här området, där Oskar tycker om att räkna och fundera på investeringar etc medan Maribel är kreativ med att hitta lösningar på olika saker som inte kräver pengar (reparerar, låna, skapa).

Hur lär ni era tre barn om vikten av sparande?

Det är ett svårt ämne att lära barn om ekonomi och egentligen tror vi att det största vi kan göra är att vara goda förebilder på detta område. Sen har de en liten del egna pengar och där försöker vi få dom att i högre utsträckning spara mot lite större mål snarare än att spendera allt på kortsiktiga njutningar så som godis. Det är en svår balansgång tycker vi för man vill samtidigt inte ta ifrån dom förmånen att göra sina egna misstag och lära sig av det.

Vi har också ett semestersparande tillsammans i familjen där vi gemensamt tar en del av besluten kring semestern. Vi vuxna har mest inflytande över det stora besluten medan barnen får välja en del aktiviteter utifrån sin ålder och förmåga.

Vad är ert bästa gratis-nöje?

Det bästa som alltid är gratis och som vi har fantastiskt tillgång till i Sverige är att vara ute i naturen! Det behöver inte alls vara extremt utan det räcker bra med en promenad ner till sjön. Om vädret är vackert är det trevligt att ta med en matsäck, även den enklaste mat smakar fantastiskt ute inte minst efter en promenad.

Tack Oskar och Maribel för att ni ställde upp! Mer finns att läsa på familjen Lindbergs blogg.

Läs mer inom samma kategori

No items found.