Vem är du?

Jag heter Dominic. Är en vanlig Stockholmskille, yngsta syskonet av tre.

 

Hur gammal är du?     

Jag är 23 år gammal, fyller 24 nu i sommar.

 

Vart kommer du ifrån?

Jag är född och uppvuxen i södra Stockholm men har rötter i norra Polen.

 

Vad jobbar du med?

Jag jobbar inom försvarsmakten, inom den beridna högvakten.

 

När började du spara?

Jag började spara för lite mer än ett år sedan då jag fick upp ögonen för aktiemarknaden som jag tyckte verkade vara mycket spännande, vilket den även visade sig att vara! Dock har jag på senare tid även fått upp ögonen för kryptovalutor som ett komplement. Innan jag fick upp ögonen för sparande för ca ett år sedan så hade jag mycket fördomar och tyckte tröskeln var hög till att börja.

 

Vad är din dröm?

Min dröm är att bli ekonomiskt oberoende en dag i framtiden men den termen är ju väldigt subjektiv beroende på vad man har för utgifter och vilken levnadsstandard man vill ha. I grund och botten så drömmer jag om att kunna leva ett bekymmerslöst liv och kunna ägna min tid på äldre dagar åt något jag vill och inte måste.

 

Vad är din bästa investering?

Hittills är mina Bitcoins min bästa investering i termer av absolut högst avkastning. Från det att jag köpte mina första bitcoins så de stigit 80%. Teknologin bakom bitcoins och andra kryptovalutor intresserar mig och jag vill tro att någon form av kryptovaluta kommer att ta över det monetära system vi har idag med s.k. fiatvalutor.

 

Vad är din sämsta investering?

Fingerprint Cards! Haha. Det var aktie jag köpte i början av min “sparkarriär” när jag nyligen fått upp intresset för sparande och aktier. Det var ett tips från en bekant som jag tog till mig utan någon större eftertanke. Det jag lärde mig av detta är att man gärna kan ta och ge tips men det är fortfarande viktigt att göra sin egen analys!

 

Vad eller vem inspirerar dig i ditt sparande?

Du! (intervjuaren Joar). Nej, men på riktigt så inspirerar du och andra vänner som har ett intresse för sparande och aktier mig till att spara. Har tidigare haft svårt att spara men blev inspirerad till att börja av vänner som jag pratade och bollade tankar & idéer med.

Jag blir inspirerad av att ha sett under bara min relativt korta livstid vad och hur stora vissa bolag blivit. Jag blir inspirerad av att veta att det finns nyare bolag att köpa aktier i som bara är i början av sin resa som möjligt blir lika stora som t.ex. Apple, Tesla och Facebook blivit från min uppväxt fram till idag.

 

Vad är ditt bästa spartips?

Att inte bli bli avskräckt av alla dessa siffror och termer man inte förstår sig på till en början utan snarare att börja spara och lära sig mer efterhand som tiden går. En annan bra sak är att alltid spara en procentsats varje månad av sin lön till långsiktigt sparande i förslagsvis ett ISK oavsett vad man tjänar. Det vill säga t.ex. 20% av sin inkomst. Så tjänar man 10 000kr i månaden sparar man 2000kr och tjänar man 100 000kr så sparar man 20 000kr osv.