Hur ska man tänka när man börjar spara i aktier? Börsen kan vara en riktig djungel, bara att välja vilka branscher som ska finnas i portföljen kan ge en huvudvärk. När man sedan kommer ner på bolagsnivå och man ska välja vilket/vilka bolag man ska investera, då är förvirringen total. Ett nybörjartips skulle kunna vara att ta rygg på proffsen!

På börsen finns tusentals bolag, vissa är “finare” än andra. Så hur ska man välja rätt bolag egentligen? Jag väljer att med mina pengar ta rygg på proffsen! Någon gång under 1970-talet växte begreppet pilotskolan fram inom finansvärlden. Tanken med pilotskolan är att styrelse, VD och ledning själva har aktier i bolaget som de rattar. Många anser att en VD kan vara fantastisk för ett bolag, även om hen själv inte har ett intresse av att äga aktier i bolaget. Jo, visst kan det vara så. Men jag känner att om ledningen eller styrelsen i bolaget inte tror tillräckligt mycket på affärsidén för att kliva in som aktieägare, varför ska jag då göra det? Det går att likna med att man ska ut och flyga. Jag sätter mig inte på planet om jag får veta att piloten kommer ratta maskinen från marken.

Då kommer vi till den stora frågan. Hur mycket aktier behöver dessa personer i ledande ställning inom företaget äga, för att räknas som ett föredöme enligt pilotskolan? Här finns inget givet svar som är rätt eller fel. Min personliga åsikt är att man kan kräva minst en årslön. Äger de aktier för flera årslöner så är det klart bättre! Jag tror att en ledare som satsar stora delar av sin ålderdomstrygghet i företaget som de själv styr kommer ha mer långsiktighet i sitt agerande. Därmed vill de få företaget på sikt att prestera maximalt, inte att bara under det enstaka verksamhetsåret kvittera ut en bonus. En ledare med aktier i egna bolaget kommer i första hand sträva efter att gynna aktieägarna så mycket som möjligt. En företagsledare utan aktier kommer i första hand jaga bonusar och löneökningar.

Jag har en förkärlek för bolag med starka ägarfamiljer. Starka ägarfamiljer gör att jag sover tryggt om natten, eftersom ledningen sitter i samma båt som mig. Därmed har de respekt för kapitalet som finns i bolaget. Vill du också följa en smart investeringsfilosofi tycker jag du ska ta en extra titt på pilotskolan!