Jag får ibland frågan varför jag sparar av mina kompisar. Och ja, varför i hela världen ska vi spara egentligen? Varför ska jag inte shoppa och festa varje dag nu och strunta i att det kan få konsekvenser senare i livet? För det här med att spara är ju lite klurigt egentligen. Vi vill ha roligt, äta gott och resa. När vill vi det?  Nu såklart!

 Det man gör med sparandet är att man anpassar sig i nuet och lever lite sparsammare idag, för att vid senare tillfälle åka till Sri Lanka, köpa den där drömlägenheten med stor balkong eller vad det nu än må vara man drömmer om. Det måste inte vara en resa eller en fysisk ägodel heller, det kan även vara en känsla man eftersträvar med sitt sparande. Känslan av att vara så ekonomiskt oberoende som det går.

För mig handlar det om att vara snäll mot mig själv genom att inte slösa eller dra på mig onödiga lån. Om jag låter bli att köpa den där dyraste skjortan och istället sparar eller rentav investerar pengarna så är jag snäll mot mig själv i framtiden. Med detta val gör jag det möjligt för mig själv att om några år bo där jag vill. Jag vill fortsätta vara glad och ha roligt även framöver och inte behöva oroa mig för ekonomiska problem jag drog på mig vid 22 års ålder. Men hur i all världen gör man om det inte känns naturligt och enkelt att börja spara, hur kan jag motivera mig själv? Något man ska komma ihåg är att vi alla har olika saker vi drömmer om.

1: Påminn dig själv om den drömmen, kanske med något så enkelt som en bakgrundsbild på mobilen på stranden du vill besöka.

2: Glöm inte bort att belöna dig själv under tiden. Du kanske inte kan köpa champagne för flera tusen, men det är viktigt att inte hålla igen för hårt hela tiden, utan unna dig till exempel en god middag då och då, så att inte sparandet känns som ett straff.

3: Spara först! Om du får in lön eller studiebidrag på kontot den 25:e, överför till sparandet samtidigt som du betalar räkningarna. Se det som en betalning till dig själv – win win! På det sättet hinner man inte känna att man saknar pengarna, de gick direkt iväg till sparandet.

För att knyta ihop säcken så tänkte jag berätta vad jag svarade på frågan. Varför sparar jag?

Jag drömmer inte om att en dag äga en dyr bil eller diamantsmycken. Det jag drömmer om är att i framtiden ha full kontroll över min ekonomi, friheten att klara mig själv, bo där jag vill och jobba med det jag trivs med. Jag drömmer om att vara fri som en fågel och kunna flyga med egna vingar. Jag ska nämligen köpa vingar för mina sparpengar!

Skribent: Elin Agorelius