Alldeles snart äntrar vi december och julafton närmar sig med stormsteg. För vissa har julklappsstressen redan blivit aktuell medan andra fortfarande lever i förnekelse. Själv befinner jag mig just nu i gränslandet däremellan och började här om dagen fundera över det lustiga i att vi varje år irrar runt i fullproppade köpcentrum iklädda varma vinterjackor, på jakt efter den perfekta presenten. En stund senare lämnar vi varuhusen helt genomsvettiga och med tunga kassar i händerna innehållande dyra presenter till våra nära och kära. Presenter som några timmar efter julklappsöppningen går att köpa för halva priset.
Insikten att julhandeln leker med oss slog mig för inte alls längesedan. Visst hade jag i flera år noterat fenomenet, men endast sett ironin i att de dyra skorna jag fått i julklapp fanns att köpa för halva priset dagen efter julafton, utan att inse allvaret i hur mycket pengar vi hade kunnat spara genom att strunta i att köpa julklappar för att istället ge sig ut i på stan i mellandagarna.
Kan man göra någonting åt saken kan man fråga sig? Man kan lätt känna sig maktlös som kund när man redan på juldagen bombarderas av flashiga annonser och reklamskyltar. Det var just så jag kände och valde att i många år blunda för fenomenet, men insikten har förändrats i takt med att jag på universitetsnivå studerat handelns beroende av oss konsumenter. Det är vi konsumenter som gör det möjligt för butiker att gå runt och därav kan vi om någon ta makten över situationen.
Som smarta privatsparare vi alla är som söker sig till denna blogg finns det ett intresse att maximera det vi kan få ut av pengarna vi har på bankkontot. Rekommendationen enligt mig är att ta upp frågan hemma. “Är det rimligt att vi lägger mer pengar än vi behöver på julklappar?”. Alternativt kanske punkten “pengar” på önskelistan inte är en så värst dålig idé. Spendera dem i mellandagarna, eller gör er en smart affär på börsen! Tänk ett steg längre så kommer ni få en riktigt god fortsättning!
Elin Fransson, informatör i Lund.