Juridik. Smaka på ordet. Det låter vuxet, seriöst. Kanske rentav krångligt. För vad gäller egentligen för mig som privatperson, vad behöver jag veta? I veckans blogginlägg så får vi tips från juristen Frida Treschow kring vad som gäller. Frida har bred erfarenhet från några av Sveriges största advokatfirmor och från domstol. Hon har drivit egen juristbyrå och är idag specialiserad på bland annat avtals- och processrätt. Utöver detta har hon även gett ut tre böcker.

Finns risk att du blir ersättningsskyldig
Under och efter gymnasiet är det många som går i tankarna på att flytta hemifrån. Det är dessutom under gymnasiet som du blir myndig och därmed får ett större ansvar. Då är det viktigt att du vet vad som gäller.
– Om man skaffar hyresrätt är det bra att se till att man får ett skriftligt hyreskontrakt. Oavsett om det är i första- eller andrahand, påpekar Frida. Det är också viktigt att du kontrollerar så att hyresvärden har godkänt uthyrningen om du hyr i andra hand. Annars finns det risk att du får flytta utan uppsägningstid. Innan man hyr lägenheten är det viktigt att hyresrätten besiktigas och att alla skador skrivs ner. Om det inte görs kan det finnas en risk att du blir ersättningsskyldig för något en tidigare hyresgäst gjort.

Håll koll på vad som gäller när du bor med någon
Frida berättar att många verkar ha koll på vad som gäller när man gifter sig, men för ungdomar är det kanske juridik kring samboskap som är mer aktuellt.
– Många unga personer blir sambor och kanske köper en bostad där den ena går in med mycket mer pengar än den andra, kommenterar Frida. Vad de flesta inte vet är att som regel så ska värdet för bostaden delas lika mellan samborna om det skulle ta slut, oavsett om det bara är en i paret som gått in med pengar. Detta kan man undvika med samboavtal.

Avslutningsvis minns Frida vem hon var när hon själv gick i gymnasiet. Det är lätt att tänka att en framgångsrik jurist alltid pluggat och haft koll på allt. Enligt Frida är så inte fallet.
– Jag var väldigt omotiverad i gymnasiet, minns hon. Jag gick ut med i stort sett icke godkänt i alla betyg. Jag önskar att jag då hade förstått vilka fördelar det ger att skaffa sig ett bra betyg. Oavsett vad man vill göra i livet!

Skribent: Elin Agorelius