Vi är snart inne i vad man brukar omnämna som den fattigaste månaden på året, januari. Julklappar, middagar med vänner, nyårsfirande med mera. Det må vara härligt att vara ledig, men det är inte alltid det blir billigt. Förberedelserna inför fattig-månaden är i gång på sina håll i sociala medier, och ett av spar-hacksen jag har stött på är konceptet ”kapselgarderob”.

Jag tror inte det går räkna antalet gånger jag tappat humöret inför en trevlig kväll på stan på grund av att jag inte hittar något att ha på mig. Något som däremot går att räkna är de tusenlappar som detta tills trots hänger på galgar i min garderob. Ibland får jag nog och tänker: Inte ett plagg till ska in här. Tills jag redan veckan efter kommer hem med tröjan som ska ”förändra allt”.

Så här höll jag alltså på fram tills jag hörde om konceptet kapselgarderob.!
Att ha en kapselgarderob går i korthet ut på att ha en uppsättning hållbara kläder där allt mer eller mindre passar ihop med varandra.

Så här gör man:

Börja med att rensa din garderob. Jag vet, ungefär det tråkigaste du kan göra, men tro mig det är mödan värt. Redan här kommer förmodligen garderoben att bli väsentligt mycket mindre. Var hård mot dig själv, kläder du skulle kunna tänka dig ha kvar även fast du inte använder dem, skänk bort dem istället, då tycker i alla fall jag att de känns lättare att göra mig av med plaggen.

Häng in i garderoben. Låt säga att du bestämmer dig för att ha 40 plagg i din ”kapsel”. (Detta är inklusive klockor, smycken, jackor, skor med mera). Då är det så många plagg som ska hängas in i garderoben när rensningen är färdig. Bara genom att du aktivt sett till att plaggen matchar kommer översikten i din garderob bli mycket bättre och den kommer ge ett mer stilrent och ordnat intryck.

Vad saknas i din kapsel?
När vinter går mot sommar eller sommar går mot höst är det dags att fundera över vilka plagg du behöver komplettera din kapsel med. Det är dessa kläder du ska fokusera på att inhandla, varken mer eller mindre. Gör om samma sak efter 3-4 månader när det är dags för ännu en ny säsong.

Jag har just påbörjat min resa mot den, enligt mig ultimata kapselgarderoben, och hittills älskar jag konceptet. Detta då jag är mer noga med vad jag inhandlar, jag köper möjligen lite dyrare grejer men då även av bättre kvalité. Detta resulterar i att väsentligt mycket färre inköp görs.

Jag kommer inte helt sluta att köpa kläder som inte passar in i min kapselgarderob, och det behöver inte du heller göra. Men med hjälp av att ha ett liknande tänk i större utsträckning än tidigare är jag övertygad om att detta på sikt kommer bespara mig flertalet tusenlappar varje år.!

Är kläder ett väldigt stort intresse och du gillar att ha många av dem i din garderob, måste man inte ha ett fast antal i sin kapsel. Man kan ändå anamma själva konceptet, det vill säga att kläderna ska vara mångsidiga, ha en lång livslängd och gärna gå bära tillsammans med de andra plaggen i din kapsel.