Förra veckan gästade jag TV-programmet “Malou efter tio”. Anledningen var att Kronofogden tagit fram nya siffror om ungas ekonomi och ett sätt att få ut informationen var att samla en panel i programmet. När vi pratade både innan, under och efter inspelningen så fick jag reda på att det finns ett stort problem i att framför allt ungdomar ser dyra kläder som status. Många hamnar i ekonomiska besvär och blir stressade för att en stor del av inkomsten går åt till att köpa kläder.

Min första tanke var att jag inte riktigt kände igen mig och kunde hålla med, för att jag och min omgivning idag inte pratar speciellt mycket om kläder och märken. Men när jag sedan började tänka tillbaka på uppväxten så ändrade jag mig snabbt.

Ett exempel är när jag gick i femman på mellanstadiet och blev rasande på min mamma för att hon vägrade köpa ett par tygskor för 700 kr till mig. Det kändes ju då som om att alla andra hade råd med såna, så varför skulle inte jag? Morsans argument var att jag spelade så mycket fotboll att skorna ändå skulle gå sönder första veckan, och såhär i efterhand hade hon ju helt rätt i det.

Ett annat exempel var när jag fick mitt första sommarjobb på gymnasiet. Jag räknade ut hur mycket jag skulle tjäna under den kommande sommaren och sen var det första jag gjorde att åka till stan för att köpa nya kläder. Det första jag köpte var en skjorta som kostade 1200 kr. Jag var supernöjd, äntligen hade jag också en märkesskjorta som “alla” andra.  Min flickvän var med när jag köpte skjortan, vi hade precis blivit ihop då. Jag minns hur jag tänkte att nu är jag lika cool som alla andra och jag fick en känsla av att jag blev en bättre pojkvän för att jag hade råd med den.

Skjortan hänger fortfarande i min garderob, den är inte utsliten men jag har sedan länge tröttnat på den. Jag har andra skjortor som var mycket billigare men som jag använt betydligt fler gånger.
Så min slutsats är JA. Ja det finns en hets i att ha råd med dyra kläder. Ja det anses som status att ha kläder med dyra loggor. Och ja, jag tänkte själv i dessa banor för inte alls så länge sedan.

Kläderna vi har på oss skapar vår identitet och påverkar hur andra uppfattar oss. Men kläder är inte allt vi är, så klä dig som du själv vill och låt andra klä sig precis som de vill. Så försöker vi tillsammans att minska ångesten hos många unga som är oroliga för att inte passa in bara för att de inte har det nyaste och dyraste.

Tack för din tid och vill du läsa mer om inspelningen med Malou kan du klicka här.