Hur blir man miljonär? Den frågan ställer sig många personer varje dag. Hur kommer det sig då att det är så många som inte har den första miljonen? I en Sifo-undersökning visade det sig att en av tio svenskar (mellan 20 och 80 år) har minst en miljon kronor.* För vissa kanske den första miljonen känns som en självklarhet i livet, och man undrar bara när man ska ha den. För andra personer känns kanske den första miljonen nästan omöjlig att nå.

Om du sparar endast 1 kr om dagen (365 kr om året) med 8% avkastning så når du din första miljon på dag 25 402 vilket är ungefär 70 år. Om du istället sparar 10 kr om dagen med samma avkastning blir denna siffran 40 år och detta innebär att du sparar ungefär endast 300 kr i månaden. Sparar du 1 000 kr i månaden når du miljonen på 26 år. Detta förutsätter om du börjar med 0 kr första dagen.

Tre saker du kan göra för att bli miljonär

1.Skaffa flera inkomstkällor

Som en av världens mest kända investerare sa, ”Förlita dig inte på en inkomst” – Warren Buffett. Warren Buffett menar på att den genomsnittliga miljonären i USA har 5-6 olika inkomster. Så ett sätt att öka dina chanser till att bli miljonär är att skapa mer inkomster. Dina olika inkomster kan vara ett extra jobb, starta eget eller hyra ut ett rum hemma. Det kan vara så att du är ruskigt duktig på att dreja då kanske du kan sälja några skålar för att tjäna extra pengar, alltså skapa inkomst från en hobby.

2. Spara

Att spara. Låt oss säga att idag bestämmer du dig för att bli miljonär. Du börjar att spara 500 kr i månaden, efter ett år har du samlat ihop 6000 kr. Din motivation börjar sina och du känner ”Jag kommer aldrig bli rik”. Så du tar dina pengar och åker på en skidsemester med dina vänner, nu är du tillbaka på ruta ett. Att spara låter som den enklaste uppgiften, men är i själva verket en av de svåraste. För att motivera dig själv till att spara så måste du sätta upp en plan, planen kan vara så enkel som “vad sparar jag till och hur mycket ska jag spara till detta“?

3. Investera

Många som vill nå en miljon gör misstaget att inte investera. De tror att en miljon växer snabbast genom att ha det på ett sparkonto. Sanningen är den att när ditt kapital börjar växa så kommer avkastningen du får på dina pengar att vara större än de du sparar! Låt oss säga att du sparar 1000 kr i månaden vilket blir 12 000 kr per år. Om du samtidigt har en summa på 250 000 kr och får 8% avkastning på de pengarna så får du 20 000 kr i avkastning. Alltså du tjänar mer på dina pengar du redan har än det du sparar.

Hur blir man då miljonär? Att bli miljonär är en rätt rak linje, det svåra är att gå rakt på denna linjen. Så det absolut viktigaste är att hålla upp engagemanget i sparandet och att förstå att det inte kommer ta en vecka eller ett år. Det kommer antagligen ta längre tid. En annan nödvändig del för att nå sin första miljon är att börja, så vad hindrar dig?

* https://www.va.se/nyheter/2017/02/10/nya-siffror-sa-manga-svenskar-ar-miljonarer/?fbclid=IwAR28bVvfBJx5b70P2b_Y30813gqZMkByk__OlP4rRo5fKlEhGF8pzcipxFk