Man får ofta höra att kläder är en onödig utgifter, och därför ska man köpa så billiga kläder som möjligt. Men är det så smart? Jag tycker inte det. Av egen erfarenhet brukar livslängden vara kort och man får snart köpa ett nytt plagg om man köper billiga kläder. Plaggen kostar givetvis väldigt lite vid inköp, men kvalité är en minst lika viktig aspekt. Att köpa billiga plagg kan i slutändan bli dyrare än att direkt köpa ett lite dyrare plagg.

Kläder av låg kvalité blir snabbt urtvättade, knottriga och tråkiga. Kläder av hög kvalité håller längre så det kan vara lönt att betala lite extra. Märken på kläder brukar anses som en kvalitéstämpel, men det finns undantag. Några märkeskläder är dyra men är ändå av låg kvalité, så det gäller att vara vaksam. Bästa kvalité för pengarna ligger enligt mig runt mellansegmentet. Inte alltför dyrt och inte alltför billigt. Köper man ett märkesplagg brukar kvalitén vara ungefär likvärdig på alla deras plagg, så man lär sig snart vilka märken som står för hög kvalité och vilka som är övervärderade.

Måste man välja mellan dyrt och högkvalitativt eller billigt och låg kvalité? Givetvis inte, det går att hitta billiga kläder med hög kvalité. Men oftast om man vill vara säker på att man får kvalité bör man hålla sig till märken man känner till och är nöjd med sedan tidigare. Däremot betyder detta inte att man måste betala fullpris för dessa kläder. Har man tålamod, forskar runt på nätet så kan man snart hitta märkesplagg av väldigt bra kvalité för halva ordinarie priset, vilket innebär att man får ett plagg av högre kvalité till priset av ett plagg med låg kvalité! Genom att exempelvis köpa badshorts på vintern och jackor på sommaren kan man få hög kvalité till väldigt låga priser. I detta fall behöver man inte välja, nu har man hög kvalité och låga priser.

Alltså, märken som du testat innan och är nöjd med kvalitén på, köper du samma märke brukar kvalitén vara likvärdig. Var kreativ med hur du köper dessa kläder och hitta fyndpriser. Resultatet blir bra kvalité till priset av plagg med lägre kvalité och i slutändan kommer du spendera mindre.

Skribent: Andreas Blidberg