Björn Fondén är en av alla de inspirerande informatörer Ung Privatekonomi har haft genom åren. Han föreläste i Göteborgsområdet under 2015-2016 och jobbar nu som affärsrådgivare och hållbarhetskonsult på Grant Thornton Sverige. Vad kan man bli efter UP, och vad kan man ta med sig in i resten av arbetslivet? Dessa frågor besvarar Björn. 
 
Ovärderliga erfarenheter 
Jag lärde mig hantera mängder av olika typer av människor och publiker under min tid på UP. Jag visste aldrig vilken klass och vilka individer jag skulle möta, vilket gjorde att jag lärde sig anpassa föreläsningsstilen till olika målgrupper.  Det är också oerhört värdefullt rent retoriskt att få göra samma föreläsning upprepade gånger för att verkligen kunna testa på att tweaka små grejer mellan varje tillfälle för att se vad som gav resultat. Som konsult är retorik och presentationsteknik något jag använder mig av dagligen. Den vana man får som föreläsare på UP är ovärderlig för att kunna gå upp och oförberett presentera något resultat för en kund på ett bra och retoriskt smart sätt. Dessutom hjälper mina kunskaper inom privatekonomi enormt i min roll som affärsrådgivare till entreprenörer som ofta har rent privatekonomiska frågor kopplat till sitt företagande. 
 
Snusandets sanna pris 
Mitt bästa UP-minne är nog faktiskt känslan efter varje föreläsning när man fick feedback från eleverna, åkte hem och kände att man ändå hade satt spår i en klass, att man hade öppnat deras ögon för sparande på ett kreativt och roligt sätt. Minns till exempel en föreläsning då jag frågade en kille hur mycket han snusade, varpå han svarade ungefär en dosa om dagen, och vi gemensamt kom fram till att han lade över 15 000:- om året enbart på snus. Det var verkligen en ögonöppnare för honom som kändes sjukt kul att kunna bidra med och jag hoppas att han har med sig den vetskapen ända tills idag!

Skribent: Elin Agorelius, verksamhetschef