Lär dig mer om att äga aktier
- Om du investerar direkt i aktiebolag som inte är investmentbolag ska du köpa aktier i flera olika bolag som sysslar med olika saker för att sprida risken.
- Köp aktier i investmentbolag om du vill ha automatisk riskspridning. Investmentbolagen investerar i sin tur nämligen i andra bolag vilket innebär att du indirekt blir ägare i många olika bolag.
Det finns tre olika typer av investmentbolag, de som enbart äger andra börsnoterade bolag, de som enbart äger onoterade bolag och de som har en blandning av noterade och onoterade bolag. De investmentbolag som enbart äger onoterade bolag kallas för Private Equitybolag. Genom onoterade innehav finns en möjlighet till hög avkastning då bolagen kan utvecklas från väldigt små till stora succéer.
Investmentbolagen har dock kostnader för personal och annat, vilket gör det lite dyrare i förvaltningskostnad än att äga aktierna direkt.
Aktiva ägare
En fördel med investmentbolag är deras expertis och inflytande som ofta kommer med investeringarna. Ett investmentbolag har kunnig personal som ofta tar plats i styrelsen i de bolag de investerar i. Detta kan underlätta för både investmentbolaget och bolaget som de investerar i då investmentbolaget ofta kommer med erfarenhet och goda kontakter. Genom att investmentbolaget placerar egna medarbetare inom intresseföretagets styrelse får de även en bra insyn i hur bolaget och dess ledning sköter sitt arbete.
Investmentbolag eller fond?
Aktiefonder och investmentbolag kan tyckas vara lika; båda innebär att du indirekt äger aktier i flera olika bolag. Men det finns stora skillnader. I ett investmentbolag äger du aktier i bolaget, som i sin tur äger aktier i andra bolag. I en fond däremot äger du som andelsägare delar av alla värdepapper som finns i fonden. Om investmentbolaget går i konkurs kan dina aktier bli värdelösa. Om fondbolaget går i konkurs äger du fortfarande dina fondandelar. Läs mer om rättigheter som fondandelsägare här.
Aktiefonder styrs dessutom av hårda regler kring hur de får investera. Investmentbolag har inga liknande regler och det är därför upp till dig att ta reda på i vilka bolag de investerar för att få en bild av vilken risk du tar och vilken avkastning du kan få när du investerar.
En fördel med investmentbolag är kostnaderna. När du äger fonder betalar du en förvaltningsavgift varje år. Investmentbolaget har förstås också kostnader för att driva sin verksamhet, så en del av kapitalet läggs på administration i stället för på investeringar i andra bolag. Men andelen av kostnaderna som går till administration är ofta lägre än i en fond.
Vilket “skal” väljer du?
Aktieutdelningar kan du få ut helt skattefritt om du väljer att plocka ut dem före varje kvartalsskifte. Då sker nämligen avräkningen och man kollar vilket värde som finns på kontot. Det är dessa avräkningar man sedan baserar skatten på.
Fördelen med ISK är förstås enkelheten. Nackdelen är att du måste betala skatt oavsett om du gör vinst eller förlust. Så länge du får en avkastning som överstiger statslåneräntan så lönar det sig att ha en ISK jämfört med en vanlig värdepappersdepå.
Mer fakta om aktier
Så här går det till:
- Bolaget sammanställer efter varje år en årsredovisning. I årsredovisningen sammanfattas intäkter och kostnader samt viktiga händelser under året som gått. Dessutom berättar bolaget om sina framtidsplaner.
- Om bolaget har gjort vinst lägger styrelsen fram ett förslag på hur vinsten ska användas. Hur man använder vinsten beror på vilka planer som finns och hur det ekonomiska läget i bolaget ser ut.
- Finns det planer på stora investeringar under kommande år kan styrelsen föreslå att vinsten ska sparas i bolaget, så att den kan användas till att bygga ut verksamheten.
- Om inga stora investeringar ska göras eller om det finns pengar över efter att man lagt undan för investeringar, kan styrelsen föreslå att delar av vinsten delas ut till aktieägarna.
- På årsstämman röstar aktieägarna om styrelsens förslag till utdelning.
- Bolaget betalar sedan utdelning till dig för varje aktie du äger.
Men det är inte bara privatpersoner som äger aktier på börsen. Även företag och institutioner ser nyttan av att investera på börsen. På 1960-talet ägde privatpersoner runt 70 procent av den svenska börsens totala värde. Sedan dess har privatpersonernas andel i direktägda aktier minskat och ligger idag på 11,1 procent. Resten av aktierna på börsen ägs av institutioner och företag. Dessa kan vara exempelvis investmentbolag, som investerar i andra bolag, eller stiftelser som förvaltar pengar där avkastningen ska gå till forskning eller välgörenhet. En mycket viktig ägargrupp är fondbolagen som investerar pengar åt de privatpersoner som valt att spara i en aktiefond i stället för direkt i aktier.
Även de olika försäkringsbolagen och pensionskassorna, både privata och offentliga, statliga eller kollektiva äger stora delar av aktierna.
En ägargrupp som blivit allt viktigare är de utländska ägarna. Utländska ägare stod år 1979 för ungefär 4 procent av börsvärdet. Idag äger utländska investerare aktier noterade på svensk marknadsplats till ett värde av 2 209 miljarder kronor. Det motsvarar 39,9 procent av det totala börsvärdet och gör utlandet till den största ägarsektorn av aktier noterade i Sverige.