Om man inte har tydliga mål kan det vara svårt att välja bort saker idag för framtida konsumtion. Vi sätter hela tiden upp mål för oss själva, vi kanske ska springa en viss sträcka eller få ett visst betyg. Utan mål vet vi inte vart vi är på väg, varför ska vi ut ta oss på den där löpturen om vi inte vet vad det ska leda till? Varför ska vi plugga till det där matteprovet om vi inte har som mål att klara det? Samma sak är det med vår privatekonomi. Om en vän frågar om ni ska gå och fika är kanske det självklara svaret ja, om du inte vet varför du istället skulle spara dessa pengar. Men har du ett tydligt mål att köpa din drömbil eller ditt drömhus så kanske du istället kan föreslå en fika hemma.

För att det ska bli lättare för mig att spara så:

1. Har jag tydligt gjort klart för mig vad jag sparar till, i mitt fall innebär det olika konton med olika namn som tillexempel kontantinsats, resa till Thailand och pension. Men känns det krångligt räcker det självklart med att du skriver ner hur mycket pengar du ska spara och till vad.

2. Sätter jag upp mina mål synligt så att jag ofta blir påmind. Skriv ut bilder och sätt upp de ovanför sängen eller på spegeln. På detta sätt blir du påmind och mer taggad på att spara för att nå dina drömmar.

3. Visualiserar jag mig varje dag att jag köper det där huset eller åker på den där resan. Tänk hur det känns att kliva på planet på din drömresa. Hur är det när du landar? Hur ser det ut? Hur luktar det? På det här sättet gör du dina mål mer verkliga och därför kommer de att kännas närmare.

Genom dessa enkla steg kanske du kommer att bli mer taggad och därför blir det lättare att välja bort saker idag för att spara till något större i framtiden. Dina drömmar kommer att bli sanna, det är bara du som sätter gränserna.