Torsten Jansson är en av Sveriges främsta entreprenörer. Han startade sitt företag New Wave som ung, och har gått från att trycka t-shirts i sina föräldrars källare till att idag omsätta flera miljarder varje år. Men vem är egentligen Torsten? Vad har gjort honom så framgångsrik och vilka är hans bästa tips? Detta har vår informatör Andreas tagit reda på!

För den som inte känner till dig, vem är du och vad gör du om dagarna?
Jag är 56 år, far åt 4 barn samt 2 bonusbarn. Större delen av min tid går till mitt jobb. Tiden jag är ledig tillbringar jag med min familj och till att fiska. Skulle uppskatta att jag jobbar cirka 70-80 timmar per vecka om man räknar in restider som är cirka 20 timmar. Men det är inte för att det är något tvång, utan för att jag tycker det är kul så det flyter ihop med fritiden.

Om du får nämna en bra och en dålig egenskap med dig själv, vilka skulle dessa vara?
Det är samma egenskap; otålighet. Det kan vara väldigt positivt många gånger men också negativt.

Hur var Torsten Jansson som 18-åring?
Jag var skoltrött men lättlärd. Väldigt fokuserad på pingisen som var då det stora intresset, ibland spenderade jag mer tid i pingislokalen än i skolan. Jag hade precis gått ur gymnasiet och gått in i militärtjänsten. Hade då inga planer på att starta företag utan min tanke på yrkesval var FN-soldat efter jag gjort klart lumpen. Mina tankar på att driva bolag tog form under tiden jag medverkade i militären. Vi fick runt 16 kronor per dag så för att dryga ut kassan lite började jag sälja säkerhetsprodukter.

Vad har varit din främsta drivkraft?
Det har växlat, de första åren var det pengar eftersom jag var tvungen att jobba som ordningsvakt och brandman utöver företaget för att kunna försörja mig. När bolaget blev så pass stort att jag kunde försörja mig genom att enbart jobba med det blev pengar inte lika viktigt. Företagandet blev mer ett tävlingsmoment. Det är roligt med utmaningar, att motbevisa de som säger att det inte går och att få se sina varumärken växa i andra länder.

Vi på Ung Privatekonomi träffar gymnasieelever och försöker så tidigt som möjligt få dem att hamna rätt i sin ekonomi, vilka är dina bästa tips till en gymnasieelev?
Det beror väldigt mycket på personens egna situation så det är en svår fråga att svara på med säkerhet. Jag tycker att man ska börja spara tidigt i aktiefonder. Man ska sätta av de pengar man har möjlighet till att spara långsiktigt. Många försöker köpa på botten och sälja på toppen men det är få som lyckas med detta. Man ska ha höga ambitioner oavsett om man vill starta eget, fortsätta plugga eller vad man nu vill göra. Återigen vill jag understryka att långsiktighet är A och O. Jag upplever att många unga vill att det ska gå snabbt men det gör det inte, man måste låta det ta tid.

Tack för din medverkan Torsten!