De senaste åren har det bara blivit lättare och lättare att klicka hem olika produkter på nätet, ja allt möjligt faktiskt. Personligen tycker jag att det är skönt att kunna handla det jag behöver online, men glöm inte att nätshoppingen kan bli en lurig skuldfälla.

Jag gjorde mitt första köp via nätet när jag var sexton år. Det var framförallt kläder som inhandlades och jag kommer fortfarande ihåg hur bekvämt det kändes att bara klicka på allt jag ville ha. Med andra ord var varorna så lättillgängliga, jag behövde inte ens dra fram mitt kort! Istället valde jag faktura som betalsätt och funderade inte mer på betalningen. Väl när paketet kom så var jag så fokuserad på mina inhandlade varor att jag glömde bort det lilla pappersarket med texten “Faktura” på.

En månad senare fick jag min första påminnelsefaktura. Det kändes inte alls kul, men ännu värre var det att betala den. Då hade nämligen glädjen av köpet jag gjort hunnit rinna bort.

I den stunden kände jag att jag hellre ville lägga pengarna på något annat. Idag näthandlar jag fortfarande, men med mycket större omsorg än förut. Nu vet jag att det är lätt att klicka hem lite för mycket varor när man inte tänker på betalningen. Det är samma fenomen som sms-lån, det är lätt att skaffa det du vill ha men du får sota för det efteråt.

Det jag beskriver är inte så ovanligt, framförallt bland unga i min ålder. Enligt Kronofogden är faktiskt e-handel den största anledningen till att unga är skuldsatta. Och det är ju inte så konstigt egentligen, eller hur? Näthandlandet har snabbt vuxit i och med sociala medier. 

Vi har fått en stor insyn i varandras liv, framförallt genom bloggar och Facebook, vilket har ändrat våra konsumtionsmönster. Det har blivit som en press att man ska ha råd med senaste modekläderna, klockorna och resorna.  

Viktigast av allt när det kommer till nätshopping är att vara ärlig och tuff mot sig själv. Framförallt om man inte har en så stor inkomst. Kom också ihåg att många vill att ens livsstil ska framstå bättre än vad den egentligen är på sociala medier. Dessa människor kanske inte sköter sin ekonomi alls, men du har makten över din egen ekonomi, så ta bra beslut för din egna personliga vinning.