Nu är det jul igen

Nu är det jul igen

Vad tycker du om julen? Oavsett om är det är din favoritårstid eller tvärt om ska du läsa det här.

”- Titta, det snöar!” ropar grannbarnen på gatan och kastar sig ut i vinterlandskapet.
Doften av saffran, pepparkakor och glögg börja sakta men säkerligen att spridas över hela Sverige. Julmusik spelas i varje butik och överallt syns underbara ljusbelysningar som tagits fram för att väcka liv i de mörka och kyliga vinterkvällarna. Julen gör sig påmind på riktigt nu, men trots den underbara stämningen så tycks en oro ändå sprida sig.

Julen för inte bara goda ting med sig utan för varje år som går så tycks julklappar alltmer befästa sig som höjdpunkten på julafton.
Det ska tävlas mellan var och en om vem som får de finaste julklapparna och det gör att människor behöver lägga mer pengar på presenter än något annat.

Den här julen förväntas julhandeln omsätta hela 68 miljarder kronor (!!), baserat på all julmat, alla julklappar och diverse andra saker vi tenderar att köpa till jul. Denna statistik framtagen av HUI, detaljhandelns undersökningsföretag, får nog inte bara mig att undra ”- har befolkningen verkligen råd med detta?”. Svaret är nej, men då tar man till andra metoder som kan stå en dyrt.

Många tenderar dessvärre att ta snabblån för att kunna betala men som faktiskt leder dem rakt in i skuldfällor. Vissa köper på kredit medan andra väljer att skjuta upp betalningarna för att kunna betala senare i januari månad. Frågan är om man faktiskt har pengarna när det väl ska betalas, inklusive båda ränta och avgifter på det man lånat.

Ni förstår vart det här är på väg.

Är det här verkligen vad julen handlar om? Vem som har bäst julklappar? Att köpa saker på avbetalning för att man inte har råd att betala?

Enligt mig så är julen så mycket mer än bara julklappar! Det är stämningen, närheten till sin familj och sina vänner och kärlek till dem som har det extra tufft i kylan under vintertid. Personer som faktiskt inte har råd med varken tak över huvudet eller mat och mitt fokus kommer att riktas mot det här den här julen. Tyvärr så glöms de bort i havet av presentpapper.

För visst vore det underbart att kunna ge sina barn, vänner och familj allt det som de någonsin önskat. Men att ge dem den kärlek de förtjänar är inte bara bra för sparandet, utan framförallt så stärker det andra i din omgivning att bry sig om varandra och göra julen till den mest underbara och minnesvärda högtiden på året.
Julklapparna tenderar ändå ersättas med nya prylar under årets gång. Det är någonting att tänka på inför julen och all julstress.

Avslutningsvis vill jag passa på att önska er alla en fin jul, ta hand om varandra och så njuter vi ordentligt innan ett nytt år tar vid med nya möjligheter!