Ja det är helt sant, men för att kunna få den så billigt måste du acceptera ett aningen oortodoxt tankesätt. Skillnaden mellan en dator för 12 000 kr och en för 8 kr kan nämligen vara obefintlig, om du bara är villiga att revidera ditt pekuniära synsätt, hur du ser på pengar. Det här är inte något som jag själv har hittat på utan något som min syster gjorde mig varse för några år sedan, men inte heller hon är konceptets grundare.

Det hela går ut på att beräkna priset av en nyinköpt pryl delat på antalet gånger som du använder den. Priset uttrycks då som kostnad per användningstillfälle. En tröja som i affären kostar 400 kr kostar således 57 kr per dag efter 7 dagars användning och 13 kr per dag efter en månad. Det blir desto viktigare att tänka igenom “Hur ofta kommer jag att använda den här?” och sedan avgöra “Är det då värt den här prislappen?”. Visst, du måste fortfarande hosta upp 400 kr vid inköpstillfället, det är svårt att komma runt, men om du ser till att köpa en tröja som du kan tänka dig att använda ofta, och som håller för det, så blir den billigare för varje gång du har den på dig.54645

Genom att tillämpa detta tankesätt när jag har handlat nya prylar har jag lyckats köpa ett halvårskort på en squashklubb för mindre än 40 kr, en kavaj för mindre än 20 kr, en dator för mindre än 8 kr och ett armbandsur för mindre än 1 kr.

De två bästa aspekterna med att tänka i dessa banor är dels att man kan påverka priset bara genom att använda en pryl fler gånger. Vad som är ännu bättre är att det bidrar till ett mer hållbart köpbeteende eftersom slit och släng ganska fort blir väldigt dyrt, trots låga prislappar i butiken. Därför köper jag i dag hellre kvalitetsprodukter som ibland ser lite dyrare ut i affären men som jag vet att jag kommer att använda många gånger.

Något av det dyraste jag någonsin har köpt var en spinningcykel för ohyggligt mycket pengar som än så länge bara använts ett par gånger. Vid det inköpet gjorde jag inte den här analysen och det har jag verkligen lärt mig utav. Tack vare skrivandet av det här blogginlägget har jag dock fått ny motivation att börja trampa, om inte för träningens skull så åtminstone för att sänka prislappen.