Drömmer du också om ett liv där du inte behöver oroa dig för din ekonomi? Måste du ofta ställa in aktiviteter för du har för ont om tid på grund av att du jobbar extra? Lösningen som erbjuds i den här texten är ingen ”quick-fix”. Däremot är det en metod alla kan använda sig av, och som kommer hjälpa dig på vägen mot ett friare liv!

När man talar om inkomster brukar man ofta dela in det i aktiva och passiva inkomster. Aktiva inkomster är de inkomsterna man tjänar på att till exempel jobba eller driva företag. Man måste helt enkelt vara aktiv för att få sin lön i slutet av månaden.
Passiva inkomster är de inkomster som fortsätter att generera ett pengaflöde, även när du inte längre aktivt jobbar med det. Du måste göra jobbet en gång, för att senare ta del av en löpande inkomst.
Några exempel på passiva inkomster är:

• Inkomster från investeringar, t.ex. i form av utdelningar från aktier
• Royalties, t.ex. från låtar
• Hyra, t.ex. om du har ett extrarum du hyr ut

Man gör jobbet en gång, sen kommer pengarna som ett brev på posten!

Nyckeln till ekonomisk frihet är enligt många att jobba för att kunna maximera sina passiva inkomster. Det är här sparande kommer in i bilden. Genom att varje gång man får en inkomst, lägga en liten bit åt sidan och investera. Då kommer dina passiva inkomster att gradvis öka varje månad. Det kommer gå långsamt i början. Men det fina med investeringar är att de ökar i värde snabbare och snabbare genom den så kallade ränta på ränta-effekten. För en video som förklarar ränta på ränta, klicka här. Om man också väljer att återinvestera en del av (eller till och med hela) den passiva inkomsten i till exempel aktier eller fonder, kommer du till slut ha råd att jobba mindre, och därmed få mer tid över till andra intressen.

Låter det för bra för att vara sant? Till skillnad mot filmen Nyckeln till frihet är inte den här metoden fiktion. Ju mer du sparar nu, desto mindre kommer du behöva jobba i framtiden. Det är en win-win för dig! Du kommer få mer pengar över, stressa mindre och dessutom ha mer tid för dina vänner.
Det här är bara ett exempel på varför sparande, och att ha koll på sin privata ekonomi, är så viktigt. För visst har vi alla drömmar? Med större passiva inkomster, blir din oro mindre och dina möjligheter större.
Du kommer ha råd att säga nej till det tråkiga, och kan istället säga JA till din dröm.

Skribent: Carl Rogne, informatör i Uppsala med omnejd