Att studera på högskola innebär många utgifter. Saker som varit gratis under gymnasietiden börjar nu att kosta pengar. Tydliga exempel på några nya utgifter är böcker, skolmat och busskort. Många högskolestudenter flyttar dessutom hemifrån vilket innebär ytterligare kostnader. Utan statliga bidrag och förmånliga lån hade många ungdomar inte haft möjlighet att fortsätta studera. Staten subventionerar personer som väljer att läsa på högskola genom myndigheten Centrala Studiestödsnämnden (CSN). Stödet finns till för att alla medborgare ska ha samma möjlighet att studera oavsett vilken bakgrund de kommer från. Dessutom är de flesta överens om att Sverige behöver en välutbildad befolkning för att landet ska utvecklas framåt.

En person som studerar heltid på högskolan får ett bidrag på ca 2 800 kr varje månad. Dessutom finns det möjlighet att låna ytterligare cirka 7 200 kr. En högskolestudent som inte har några andra inkomster men utnyttjar det möjliga lånebeloppet till fullo har således 10 000 kr att leva för varje månad. Det är viktigt att komma ihåg att man i vanliga fall inte får några pengar av CSN under sommaruppehållet och de flesta studenter jobbar därför under dessa månader.

Bidragsdelen ska i normalfallet inte betalas tillbaka. Undantaget är i de fall studenten inte klarar av tillräckligt många kurser. Studenten blir då tvungen att betala tillbaka även bidragsdelen. Lånedelen har en mycket förmånlig ränta som i år är 0,34% men varierar från år till år. Trots den låga räntan är det viktigt att komma ihåg att lånedelen givetvis är just ett lån. Det innebär att man efter studietiden måste betala tillbaka allt som man har lånat och dessutom tillkommer räntan.

Privatekonomin ska aldrig vara ett hinder för att studera, men samtidigt är det viktigt att komma ihåg att en stor del av pengarna ska betalas tillbaka i framtiden.

Lycka till!