En perfekt tidpunkt i livet för att börja lära känna ämnet privatekonomi och möjligheten att spara i aktier är gymnasietiden. Låter det konstigt? Inte enligt oss på UP! För är det inte ganska häftigt att en grundläggande kunskap kring privatekonomi och investeringar kan skapa ett ekonomiskt oberoende i framtiden?

När du väl börjar tänka på ett framtida ekonomiskt oberoende så är sannolikheten stor att du förr eller senare stöter på någon del av pensionssystemet. Eftersom det för många är en djungel med just pension, så vill vi med denna artikel förklara det så kort och enkelt som möjligt. Pensionssparandet har tre relativt lättförståeliga grundpelare.

Inkomstpension (16%) + Premiepension (2,5%) = Allmän pension (18,5%)
Staten pensionssparar 16 % av din inkomst åt dig från den dag du börjar betala skatt. Såklart sparar staten till dig även när du exempelvis jobbar deltid samtidigt som du går i skolan.

Hur mycket just du får kan du se genom att logga in på pensionsmyndighetens hemsida.

Allmänna pensionen kan kort sammanfattas som ett poängsystem, eftersom det inte är de pengar som läggs undan till dig nu som du får när du börjar ta ut din pension. Pengarna som din inkomst genererar i pension går istället direkt till de pensionärer som idag får sin inkomstpension utbetald. När du sedan går i pension så kommer de pengar som betalas ut till dig alltså från kommande generationers skattepengar. Därav kan inkomstpensionen alltså ses som att du samlar ihop poäng som du vid pensionsåldern byter mot inkomst i form av pension.

Premiepension, som är 2,5% av den allmänna pensionen fungerar däremot lite annorlunda. Pengarna i din premiepension sätts direkt undan till dig, och det är alltså dem pengarna som du kommer få utbetalt som pensionär. Det unika med premiepension är att pengarna placeras i fonder som du själv väljer. Avgifterna på dessa fonder är väldigt låga jämfört med om du köper dem hos din nätmäklare. Gör du däremot inget val så hamnar pengarna i en förbestämd fond som heter AP7Såfa.

Tjänstepension
Inte heller här behöver du göra något själv, utan tjänstepensionen är det din arbetsgivare som sparar åt dig. Kanske blir det inte din första arbetsgivare som pensionssparar åt dig, eftersom många arbetsgivare väntar tills du som anställd fyllt 25. De allra flesta arbetsgivare pensionssparar till sina anställda. Det går alltid bra att fråga sin chef om man har tjänstepension. Passa på att testa chefen, se om hen kan lika mycket som dig!

Privat pensionssparande
Den här delen av pensionssparandet är helt frivillig. Men med frihet kommer ansvar! Det är alltså du själv som ansvarar för att det privata sparandet faktiskt blir av. Det egna ansvaret kan göra det svårt att veta när det är dags att börja, man har exempelvis inte alltid så mycket pengar över varje månad som man kan spara. Men det är aldrig för tidigt att börja pensionsspara! Ett tips från UP är att spara före att du spenderar, och kom ihåg att det behöver inte vara mer än 50kr/månad.

Vill du lära dig mer om privatekonomi? Be din lärare boka in en föreläsning med UP, så kommer vi ut till dig och berättar mer!
Vill du fokusera på pension kan du även titta på vår video om ämnet här. 

Skribent: Viktoria Atladottir