Pension? Men jag är ju inte gammal än!?

Pension? Men jag är ju inte gammal än!?

Pensionen, precis som ett vanligt sparande, gynnas av att man börjar i tid.

När jag är ute och föreläser så brukar det alltid gå en djup suck genom klassrummet när jag nämner ordet ”pension”. Man riktigt ser på elevernas miner hur de tänker; ”Men jag är ju inte gammal än! Låt mig få vara ung.” Faktum är att det är just därför jag tar upp pensionsbiten i mina föreläsningar, för att folk fortfarande är unga och har chans att påverka utfallet.Pension fungerar som vilket sparande som helst. Medan du jobbar och får lön så läggs det undan lite till pensionen som du, när du blir äldre och inte har någon inkomst, kan leva av. Lite som att lägga undan en del av månadspengen till den där resan man ser fram emot. När det väl är semester och man är på resan så får man ingen lön, men man har ändå sparpengarna att leva av.Var kommer då pensionen ifrån? Jo, när du får lön, så betalar du skatt och din chef som betalar ut lönen betalar också arbetsgivaravgifter. Det tas pengar från båda dessa håll som sätts undan till pensionen. Närmare bestämt är det 18,5 %. Så tänk på att det inte är riktigt lika farligt som man tror att betala skatt, du får ju ändå tillbaka en del när du blir gammal! Staten förvaltar 16 % åt dig, de resterande 2,5 % däremot kallas premiepension, och här kan du vara med och påverka!

När du börjat betala skatt samlar du automatiskt på dig så kallade pensionsrätter. Du kan logga in på pensionsmyndigheten.se och se hur din pension frodas på kontot. Det som är unikt med premiepensionen är att du själv kan välja i vilka fonder som pengarna ska förvaltas i. Du får välja upp till fem olika fonder helt utefter ditt eget tycke och smak. Ifall du inte gör något så hamnar pengarna i AP7 Såfa som är statens standardalternativ. Det finns ingenting som säger att den fonden skulle vara sämre, men beroende på vad just du tror om framtiden så har du chans att få betydligt mer pengar i plånboken när du blir äldre. Med tid, intresse och kunskap kan man komma långt.

Och kom ihåg! Ju tidigare du börjar och sätter dig in i ditt premiepensionssparande, desto mer avkastning hinner du få på grund av ränta på ränta effekten.