En känsla av välmående är något som de flesta anser eftersträvansvärt. Ofta när man talar om en god individhälsa betonas främst vikten av att äta nyttigt, träna regelbundet och sova rätt antal timmar. Det som många gånger glöms bort är den mentala hälsan – en pusselbit som är minst lika viktig för att uppnå en känsla av välmående och en god hälsa. Denna biten har dessutom en tendens att styra de andra bitarna.

När man pratar om ekonomi och hälsa så talar man ibland ur ett större perspektiv och hur “en god hälsa är lika med en god ekonomi”. Men det kan likväl börja åt andra hållet, tvärt om! Och vad är en god ekonomi egentligen? Ofta menar man på att en god ekonomi betyder gott om pengar, men jag tycker att en god ekonomi främst innebär en god kontroll på sina pengar. Jag tror inte att man inte blir lyckligare i längden av ett stort pengaflöde, men jag är övertygad om att man blir mycket lyckligare i längden av att ha en god på kontroll på sitt pengaflöde – oavsett om det är stort eller litet.

Jag skulle vilja säga såhär: en kontrollerad ekonomi = en viktigt förutsättning för en god mental hälsa = en viktig del i hälsopusslet.

För vissa är privatekonomi ett jobbigt ämne och där ligger gärna okontrollerad ekonomi till grund. Då kan ibland små åtgärder göra stora skillnader och därmed omvandla det jobbiga till något som känns bra och som dessutom blir kul att prata om. Känslan av kontroll upplevs ofta som något positivt och vår ekonomi är något vi bär med oss livet ut. Vi vill såklart känna oss så lätta och spänstiga som möjligt – vi vill inte att vår privatekonomi ska tynga ned oss. Vi vill flyga fram som ninjas! Det är klart vi ska flyga fram som ninjas. Man måste utgå från sig själv, kolla på sitt egna och ta kontroll.