Pressmeddelande 2019-02-25

Enligt gymnasieeleverna själva så är aktier och fonder den privatekonomiska del de har minst kunskaper om, följt av pension. Ung privatekonomi anser att det kan vara problematiskt i det nuvarande ekonomiska läget, där sparkontot ger noll eller mycket låg avkastning. Då kan kunskaper om investeringar vara extra viktigt, så att ungdomar som sparar är medvetna om olika alternativ.

Mer kunskaper om lån 
Siffrorna kommer från en undersökning som Ung Privatekonomi har gjort bland gymnasieelever från hela landet. 42,3 % anser sig kunna minst om aktier och fonder, medan 38,3 % känner detsamma kring pensionssystemet. 6,4 % svarar lån och 4,9 % sparande. Återstående 8,2 % anser sig ha goda kunskaper om samtliga privatekonomiska delar. I dessa siffror ser man tydliga skillnader, det är betydligt fler som känner sig bekväma med sina kunskaper om lån och sparande.

– Den som går i gymnasiet idag kan ha ett målsparande till exempelvis att flytta hemifrån. De som bor i storstäderna behöver ofta en större summa till kontantinsats, då många städer har brist på hyresrätter. Det kan ta många år att spara ihop till insatsen, har man då dessutom sparandet på ett sparkonto med 0 % ränta minskar köpkraften i takt med inflationen* varje år, kommenterar Elin Agorelius från Ung Privatekonomi.

Pensionen är en kunskapslucka 
Att gymnasieelever inte har fokuserat på att lära sig om pension i så pass ung ålder är inte oväntat. Man kan tänka sig att det är mer naturligt för en 17-åring att planera sparande till en studentresa eller körkortet än pensionen som är långt i framtiden. Trots det så är det en viktig del av samhället och ens egen privatekonomi, då det är pensionen som kommer att vara den framtida inkomsten på ålderns höst. Då pensionen även är en högst aktuell fråga inom politiken kan förvirringen komma att bli större hos ungdomar. Man vet inte vad som gäller, eller hur exempelvis ett sabbatsår påverkar den framtida inkomst som pensionen är. Det kan ge negativa konsekvenser för individen i framtiden, kunskap är en av nyckeldelarna till en sund pension.

*Inflationen i Sverige låg på 2 % i januari 2019, rapporterar Riksbanken här

Kontaktperson:
Elin Agorelius
Verksamhetschef, Ung Privatekonomi
073-971 75 22
elin.agorelius@ungprivatekonomi.se