En av de mest fasade situationerna är den obekväma och ekande tystnaden. Exempelvis den tystnaden som får elever att säga * steeelt * efter jag dragit ett skämt som ingen skrattar åt.  

Vad som kan vara minst lika obekvämt är när man umgås med sina vänner, men man har absolut ingenting att prata om. JA vad ska man prata om då? Väder och vind? Den nya Bond-filmen? 

Mitt tips är att våga prata ekonomi. Det går finemang att kommentera ekonomi nyheternas senaste scoop, eller så kan man faktiskt prata om privatekonomi. Jag tillhör dem som fått höra att pengar och ekonomi inte är passande samtalsämnen. Självklart är det inte några stilpoäng att fråga läraren eller chefen hur mycket pengar de tjänar. Men att diskutera sparande och kanske utbyta lite spartips är guld värt.

Jag tänker att om man delar allt med sina vänner; roliga som tråkiga händelser, kan man väl lika gärna dela tankar och åsikter om ekonomi? Några av de absolut bästa spartipsen har jag skakat fram från mina kompisar. Jag har även provat att fylla tystnaden med privatekonomi i sammanhang där jag inte känner personerna lika väl. Även där är det succé att fråga om de gillar fonder, eller om de exempelvis är mer tända på aktier?  Det blir definitivt inte tyst och stelt efter det!  Speciellt inte om personerna inte är så pålästa, då blir man direkt den coola som leder diskussionen och har koll på läget.

Har man kontroll på sin privatekonomi är det lätt att bli bekväm och fortsätta i samma spår. Ja varför ändra på ett vinnande koncept? Och det är sant. Men bra kan alltid bli bättre. Att prata om det kan ge nya influenser som i sin tur kan lyfta privatekonomin ytterligare. Lite simpel inspiration är inte att underskatta och jag är övertygad att det absolut bästa inspirationsutbytet får vi av att just diskutera och prata med vänner eller bekanta. 

Att uppdatera sin strategi är vettigt i alla sammanhang, exempelvis anpassar man sitt träningsupplägg allt eftersom man får mer kondition och blir starkare. Så borde vi även tänka med vår privatekonomi! Att prata om privatekonomi, och fylla på med lite nya tankar och idéer är därför toppen. Dock skall ett varningens finger höjas, för precis som med alla råd och rön måste man själv undersöka och ta ställning till dem innan man hakar på. 

Till slut är det ändå upp till dig själv att sköta om din privatekonomi. Men att prata om ekonomi med andra kan vara ett kul sätt att umgås och sporra en att bli bättre.

Att vara proffs på att umgås och på privatekonomi behöver inte vara krångligare än att prova på lite kontroversiella konversationsämnen. Det finns tillräckligt med regler som det är, så låt oss umgås och prata om precis vad vi vill, men speciellt privatekonomi!