Privatekonomi ur en elevs perspektiv

Privatekonomi ur en elevs perspektiv

En elev som för första gången stöter på kapitalskatten kan bli skyldig tusenlappar.

Hej! Jag heter Philip och jobbar som informatör på Ung Privatekonomi. I samband med de nästan 100 föreläsningar som jag hållit för gymnasieelever får jag titt som tätt frågor kring elevernas egen ekonomi.

En elev som inte kände till kapitalskatten och nu sitter på en skatteskuld frågade förtvivlat: ”Jag sålde fonder förra året för att ta körkort, jag är nu skyldig Skatteverket flera tusen, varför blev det så?”

En annan elev hade tagit ett snabblån som snabbt skenade iväg tack vare den effektiva räntan och ställde sig frågande; ”Varför har ingen varnat mig?”.

När det pratas om allas rätt till högskolebehörighet är det hög prioritet som gäller. Men vad händer sen? Vad händer när första räkningen ska betalas, när erbjudanden om kreditkort och snabblån ramlar in eller när första bostadslånet ska tas? Har ungdomar idag tillräckliga kunskaper för att kunna tackla dessa utmaningar? Framförallt är frågan, vem ska lära ut den här kunskapen?

“Skulle du vara bekväm i att lämna ditt hem och hushållsekonomi
i händerna på din ungdom?”

Vi på Ung Privatekonomi anser att det hade funnits ofantligt många fördelar med att skolan kliver in och tar ett större ansvar för ungdomars kunskap i ämnet. I nuläget är ungas möjligheter väldigt beroende av föräldrarnas kunskaper, något som ger ungdomar olika förutsättningar att tillgodose sig den oerhört viktiga kunskapen om privatekonomi och sparande som de faktiskt behöver.

Ett tankeexperiment: skulle du vara bekväm i att lämna ditt hem och hushållsekonomi i händerna på din ungdom? Bara pysa iväg ett år. Alla beslut och allt ansvar ligger bortom din kontroll. Ungdomen har inte utrustats med några som helst förkunskaper och ingen praktisk erfarenhet.

Om du känner att ”Jo, mitt barn kommer fixa det här med amorteringar, rörliga räntor, budget och löpande räkningar”. Grattis! Om inte, då kanske det är dags att sätta sig ned och förbereda ditt barn inför vad som komma skall, för i skolan får de idag dessvärre inte de kunskaper som behövs.