Vem älskar inte reor? Känslan av att kunna köpa något för mindre pengar än om man köpt samma sak tidigare. Så fort det blir rea blir människor galna och spenderar massor av pengar på kläder, elektronik och andra saker. Men det finns anledningar till att det rea på varor som är viktig att komma ihåg. Jag skulle säga att det finns tre olika typer av varor som det är rea på och det går att jämföra detta med företag på börsen.

Först finns det bolag som är billiga just för att det går dåligt för företaget. Under reor finns det kläder som inte kommer bli sålda trots att de först är 20% billigare, sedan 40% och sist 75%, kläderna är helt enkelt inte snygga. Bolag som inte har presterat tidigare och ser billiga ut är just billiga av en anledning och det behöver inte betyda att det är rea på aktien trots att kursen gått ner massor under ett år.

Sedan finns det företag som är billiga som har presterat bra tidigare, men att det sista tiden gått sämre kanske på grund av att valutan har påverkat dem negativt. Det är vanligt med reor på kläder som har sålt bra och är snygga, men det finns kvar udda storlekar som är svåra att sälja. Här gäller det att man hittar en storlek som passar annars blir köpet fel trots att plagget var snyggt. Samma gäller för företag och det kan vara svårt att hitta dessa bolag för man måste se att problemet är övergående och att det inte är permanent. Om det är övergående kan det bli en riktigt bra affär.

Sist har vi de riktiga mumsbitarna och det är företagen som presterar bra, men som har sjunkit i värde utan att deras verksamhet går sämre. Det samma gäller reor och det är produkterna som ska locka in dig i butiken och få dig att köpa andra varor som kanske inte är lika eftertraktade. De brukar försvinna snabbt så det brukar gälla att vara snabb. På börsen gäller det då att hålla fingrarna i styr och inte gå lös på alla möjliga aktier utan endast välja ut mumsbitarna som är billiga utan någon direkt anledning, men då måste man vara snabb eftersom alla tänker samma sak.

Om en aktie har sjunkit i värde så gäller det att analysera varför, för ibland är varor billiga just för att ingen vill dem. Men det finns fall då man kan göra riktiga fynd och då gäller det att ta chansen när man får den.