När jag inte föreläser för härliga elever så studerar jag – och är förkyld. Nu när höstmörkret och kylan slagit klorna i oss är var och varannan människa man träffar risig, förkyld och frusen. När man behöver lite tröst och värme kan god och nyttig mat, som en mustig höstgryta i vackra färger, göra susen!

Här delar jag med mig av ett av mina bästa budgetrecept. Det kostade mig bara 34 kr för 4 portioner, vilket är perfekt för den budgetmedvetna. Enkelt, glutenfritt, veganskt, frys- och matlådevänligt och framför allt väldigt gott!

Elins höstgryta
Ingredienser:
500 g vitkål (ca 9 kr)
500 g potatis (ca 5 kr)
500 g rödbetor (ca 8 kr)
En gul lök (ca 3 kr)
Två grönsaksbuljongtärningar (ca 4 kr)
En halv citron (4 kr)
10 dl vatten
Salt och peppar, efter smak

Tillagning:
Skär potatis och rödbetor i lika stora tärningar
Koka upp vatten och två buljongtärningar
Koka potatisen och rödbetorna i ca 10 min
Hacka vitkål och gul lök, riv citronskalet
Tillsätt vitkål, gul lök och citronskal och låt puttra i ytterligare 10 min. Salta och peppra efter smak
När rotfrukterna är genomkokta kan du antingen hälla av en del buljong om du vill ha den mer som en gryta eller hälla upp direkt om du önskar soppa. Tips! Förvara överbliven buljong i kylen och värm upp till soppa dagen efter, supergott ihop med en maffig macka.
Inget skall gå till spillo: använd resten av citronen till att göra citronvatten som du dricker till maten, så får du i dig C-vitaminer för att piggna till i höstmörkret.

Tips! Grytan kan varieras i det oändliga; tillsätt andra grönsaker som morötter, palsternackor, kålrot, tomater. Om du inte är vegan är det jättegott att blanda i kryddig korv i grytan. Garnera gärna med lite hackad fetaost eller en klick créme fraiche – det blir pricken över i:et!
Njut av färgglad hemlagad mat och håll er friska i höst!

Elin Agorelius, informatör i Stockholm.