När jag skriver det här befinner jag mig på en av Nya Zeelands bergstoppar med bara en väska som packning. Att vara ute och resa i en månad är underbart, men att hålla koll på ekonomin under tiden är inte lika härligt.

För att resan ska vara så bra som möjligt så måste man göra en budget innan resan, precis så som vi gör för alla andra månader. Det gäller att räkna ut vad man måste lägga på boende, mat, aktiviteter, transport med mera för att man inte ska behöva tänka så mycket på sin ekonomi och kunna fokusera på själva resan.

Speciellt när man är borta en lång period är det viktigt att pengarna räcker hela resan. För att lyckas med det kan man sätta ut milstolpar i budgeten. Exempelvis att jag ska ha en tredje del av pengarna kvar när jag besöker en viss stad eller att jag efter två veckor fortfarande ska ha kvar ett belopp över 20 000 kronor, det har varit till stor hjälp för mig.

För dig som är aktiv på börsen och har ett öga på marknaden var och varannan dag kan det kanske kännas lite läskigt att “lämna” allt åt sidan och bara låta sina investeringar rulla på. För mig är det så, jag är inne på börsen och läser om viktiga nyheter nästan varje dag så för mig var det ett stort steg att lägga allt åt sidan för att kunna njuta av min resa.

Men faktum är att det inte var så svårt eftersom jag hade analyserat bolagen på börsen och valt bolag som jag vill äga under en lång period innan jag investerade. Med hjälp utav bra investeringar och ett ekonomiskt tänk så har du goda förutsättningar för att slippa oroa dig under din resa. Om något av mina aktieinnehav skulle sjunka med 10% utan någon bakomliggande dramatisk händelse så skulle jag inte sälja dem ändå. Om det skulle blivit en finanskris eller någon annan stor händelse på börsen så skulle jag fått reda på de på något sätt via sociala medier ändå. Det gjorde att jag kunde vara ganska lugn även om jag var borta och “ovetande” om hur de gick på börsen.

Att inte jobba under en månad kan kännas lite riskabelt för sin ekonomi men har man skapat sig en bra aktieportfölj som man är bekväm med så har man möjlighet att resa iväg, för även om inte du jobbar så jobbar ju dina pengar åt dig.

Det bästa med att resa och vara ifrån börsen är dessutom att det blir så mycket roligare att sätta igång igen och så mycket mer spännande när man ser hur ens aktier har gått när man kommer tillbaka.

Marcus Paulsson, informatör i Mellansverige.