My-Louise Nilback är bara 21 år gammal men har redan hunnit med att lära sig mycket kring hur man får spännande jobb. Det senaste året  har hon arbetat som Office Manager och VD-assistent på filmbolaget Warner Bros i Stockholm. Nu börjar hon jobba för influencern Margaux Dietz, som Coordinator. Hon ser arbetslivet som ett livsprojekt och har även en serie på LinkedIn som heter #OmTreÅr. Där låter hon en gäst under 30 dela med sig av vad den har gjort under sin karriär, och ge tips till unga vuxna som vill utvecklas och komma framåt.

Våga söka det som låter spännande
My-Louise upplever att hon, på endast ett år, lärt sig väldigt mycket. Från att börja på sitt första jobb efter studenten, för att sedan klättra vidare och upptäcka olika roller och utvecklingsmöjligheter.
– Det ena leder till det andra och att våga sig ut och söka jobb som du kanske inte tror att du kommer få är mitt bästa tips för att faktiskt få jobb, säger hon. Det är vad jag har gjort för att få jobb! Jag har sökt flera jobb och i många fall faktiskt struntat i det finstilta i annonsen. Om det exempelvis har stått att det behövs en viss utbildning eller en viss yrkeserfarenhet från tidigare, så har jag sökt jobbet ändå. Låt den som är rekryteringsansvarig avgöra om du verkar intressant för jobbet eller inte. Ibland är det en viss personlighet företaget söker, eller att du har något som inte står i annonsen, men som gör just dig unik för jobbet. På det viset har jag tänkt. Att söka så mycket som möjligt istället för att söka det jag ”vet” att jag är kvalificerad för.

Du måste inte veta vad du vill direkt efter studenten
Det kan kännas helt omöjligt att veta vad man vill med karriären. Ska jag plugga, jobba eller både och? Även här har My-Louise tankar.
– Testa dig fram. Jag är 21 och kommer nog mer eller mindre alltid fundera på vad jag vill och ändra mig. Det jag gör idag gör jag kanske inte om tre år, konstaterar hon. Jag tycker också att det är bra att ha med sig att man alltid kan ändra sig. Det är okej att byta riktning, hoppa av något som inte känns rätt, och det vet man ju inte förrän man testat. Just därför tycker jag att testa sig fram är en nyckel till att landa i vad som passar just sig själv. Ta det lugnt och pröva olika saker om du är osäker på vad du vill. Jag tror mycket på att svaret kommer på vägen. Att under resans gång dyker nya tankar och idéer om vad man vill göra.

My-Louises tre jobbsökartips:

1. Försök utstråla att du är den enda för jobbet du söker. Att försöka vara så säker på sin sak som möjligt och visa företaget att det DU har är en bedrift för jobbet. Försök visa vad du kan ge dem som ingen annan kan. Gör dig outbytbar.

2. Förberedelse. Kom alltid påläst! Det är otroligt viktigt att läsa på om jobbet, företaget och själv förbereda sig genom att tänka igenom vad för frågor som kan ställas på en eventuell intervju. Väl på intervju: Svara med säkerhet och tänk hellre igenom några sekunder innan du svarar på en fråga, istället för att stressa fram något svar som inte är helt hundra.

3. ”Sök allt”. Lite som jag nämnde ovan. Selektera inte bort jobb för att du tror att du inte är kvalificerad nog. Låt dem avgöra och sök hellre för många än för få jobb.

Skribent: Elin Agorelius