Vi har nyss invigt det nya året och befinner oss i mitten av januari. De flesta läsare av denna blogg befinner sig i skolorna med studier som tar mycket tid och det är ofta svårt att planera längre fram än nästa prov eller tenta. Då är det avlägset att redan nu börja tänka på sommar och sol men det är precis det vi ska göra i dagens blogginlägg.

Sommaren är en tid som ofta är riktigt härlig för studerande, lite vila från studierna. Förhoppningsvis är det fint och varmt väder, men för många studenter innebär sommaren också den tid på året då inkomsterna är som högst. Det är ingen hemlighet att många studenter tar tillvara på sommarlovet för att arbeta och således tjäna lite extra pengar. Detta är inget konstigt eller fel utan tvärtom något väldigt bra. Det finns dock några saker som jag tycker man ska tänka på inför sommarjobbet.

Nr 1. Varför skriver jag detta blogginlägg i just januari? Jo, för att det är nu sommarjobben börjar poppa upp. Börja att följ några olika hemsidor, uppdatera ditt cv och sök sommarjobb redan nu. Ett vanligt fel många gör är att vänta med att söka till april/maj, då är redan många av de mer prestigefyllda sommarjobben tillsatta och man får då istället ta det som finns.

Nr 2. Välj det sommarjobb som ger dig mest värde. Det finns hundratals sommarjobb därute, vilket ska man välja? Många jämför lönen och väljer det som erbjuder högst. Jag skulle istället vilja föreslå ett annat tillvägagångssätt, lägg fokus på vad du får med dig för erfarenheter från jobbet. Även om det kan skilja en del på lönen så skiljer sig jobben sannolikt mer på hur mycket du lär dig. Välj det arbete där du tror att du kan lära dig mest.

Nr 3. Pengarna. Många elever avslutar sommaren med betydligt mer pengar på kontot än de började sommaren med. Tyvärr är det många som då oplanerat spenderar upp alla pengar på någon månad. För att undvika det rekommenderar jag att du redan nu tar dig tid och sätter upp ett mål för vad du vill att pengarna ska gå till. Då kommer det vara lättare att motstå de oplanerade inköpen.

Sammanfattningsvis vill jag säga att jag tror att alla sommarjobb där man trivs och mår bra, är bra sommarjobb. Genom att vara ute i god tid har du sannolikt ett större utbud att välja bland, men det är aldrig försent. Lycka till med ert sökande efter sommarjobb!

Robert Andersson, föreläsare i Göteborg.