I media kan man läsa om att många är skuldsatta. Vi hör om Kronofogden, inkasso och betalningsanmärkningar. Ord de flesta hört, men som alla kanske inte riktigt vet vad de innebär. Idag fokuserar vi på inkasso. Till vår hjälp har vi Karolina Castillo som jobbar på inkassobolaget Intrums marknadsavdelning. Hon är även projektledare för utbildningsinitiativet Spendido, en digital lektion i privatekonomi.

Inkassobolagens uppgift
Inkasso är ett ord som kanske klingar negativt för många, någonstans man inte vill hamna. Frågan är bara, vad gör de egentligen?
– Vi hanterar räkningar för en vara eller tjänst som inte har betalts i tid till det företag eller den organisation som levererat den, berättar Karoline. Oftast handlar det om att skicka brev till den som är sen med sin betalning, vilket kan vara både en privatperson eller ett företag. Men vi har också kontakt via telefon, mail, och dygnet runt via vår hemsida och chatt. Att betalningsflödena i samhället fungerar är viktigt för att företagen i sin tur ska kunna betala sina räkningar, investera och anställa, och för att den som inte har betalt ska bli skuldfri. Det bidrar till en sund ekonomi, för alla.

Det är få gymnasieungdomar idag som inte har en mobil, den räkningen är ofta den första räkning man betalar själv som tonåring. Om man skulle glömma eller strunta i att betala mobilräkningen i tid dras en process igång. Det varierar hur lång tid det tar innan en faktura från ett bolag skickas till inkasso, eftersom bolagen kan ha olika avtal. De flesta bolagen brukar skicka en påminnelse och ge kunden en chans till att betala, innan inkasso kommer in i bilden.
– Det är viktigt att komma ihåg att bolag som inte har fått betalt i tid inte är skyldiga att skicka påminnelser, så i en del fall skickas fakturan till oss direkt efter förfallodatum.

Mer privatekonomi i skolan behövs
När en faktura kommit till inkasso så skickar de först ett så kallat inkassokrav med en inkassoavgift till personen som står på t.ex. mobilabonnemanget. Efter att detta skickats ut väntar Intrum i minst tolv dagar innan andra åtgärder blir aktuella. Detta för att ge personen en möjlighet att betala sin faktura. Om räkningen sedan inte betalas efter den tiden kan det gå vidare till Kronofogden för vidare hantering. Om ett ärende går vidare till Kronofogden så kommer ytterligare avgifter tillkomma, och en så kallad utmätning kan bli aktuell.

– Det är jättebra att privatekonomi sedan ett antal år tillbaka är en del av samhällskunskapen på gymnasiet, och att det även undervisas inom hem- och konsumentkunskapen på högstadiet, konstaterar Karolina. Men när vi pratar med elever och lärare så upplever de att man ofta bara hinner gå igenom en del av det man behöver kunna för att klara sig som vuxen. Med nya köpvanor och konsumtionssätt ställs vi konsumenter i dag inför ett stort utbud av krediter och olika möjligheter till avbetalning, och vi ser att det behövs mer kunskap om hur man hanterar det här. Där tror vi att mer privatekonomi i skolan är ett svar.

Tre tips på hur man undviker att skuldsätta sig

Grunden för att undvika att hamna i skuldfällan handlar om att anpassa sina utgifter till sina inkomster, och att planera sin ekonomi på kort sikt, och gärna också på lite längre sikt. En bra utgångspunkt är att i slutet av varje månad (eller när man får sin lön, studiebidrag eller annan ersättning) fråga sig vad man vet att man kommer behöva betala den kommande månaden, och att börja med att betala eller sätta av pengar till de här ”basutgifterna”.

  1. Gör en budget
    Att göra en budget är ett bra sätt att få översikt över de fasta kostnaderna eller basutgifterna, som man ska försöka hålla så låga som möjligt, och annat som man skulle vilja lägga pengar på.
  2. Betala dina räkningar i tid
    Att betala räkningarna när de kommer är alltid billigast; väntar man tillkommer förr eller senare olika avgifter för påminnelser, inkassoavgifter och i värsta fall också negativa konsekvenser för möjligheten att få handla på kredit i framtiden, om fakturan går hela vägen till Kronofogden.
  3. Spara till dina drömmar
    Det säkraste sättet att kunna njuta utan att riskera en ekonomisk baksmälla är att spara till det som är roligt men lite mer kostsamt än vardagen, till exempel en resa.

Skribent: Elin Agorelius