Ett sommarjobb är ett bra sätt att lära sig hur arbetslivet fungerar och en möjlighet att för första gången tjäna egna pengar. För många blir sommarjobbet det första tillfället att betala skatt. Många vet inte hur mycket de egentligen betalar och det kan vara svårt att förstå hur det fungerar.

Jag hör ofta personer som hävdar att man betalar 30% skatt. Har man väldigt hög årsinkomst är det en bra tumregel som i många fall stämmer relativt bra. För en ungdom som sommarjobbar och studerar resten av året är skatten betydligt lägre. Den självklara följdfrågan är då såklart ”Hur mycket skatt betalar man på sommarjobbet?”. Svaret är att det beror på hur mycket man tjänar, skattesatsen blir högre desto större årsinkomst man har. Jag ska nämna ett exempel för att visa att man inte kan komma upp i närheten av 30% skatt på ett sommarjobb. Låt oss tänka att Klara som går sista året på gymnasiet ska räkna ut sin skatt. Hon jobbar väldigt mycket under sommaren och har även ett helgjobb under resten av året. Klara räknar i slutet av året ut att hennes årsinkomst är 100 000 kr. Hon ser också att hon har betalt 13 000 i skatt, vilket blir en skattesats på 13%.

Tjänar man under 18 951 kr per år så behöver man inte betala någon skatt alls. Arbetsgivaren drar trots det oftast en del av lönen till skatt eftersom de inte vet hur stor din årsinkomst kommer att bli. Så länge man inte kommer upp i den nämnda summan så får man tillbaka alla pengar som har dragits till skatten när deklarationen lämnas in året därpå. Det som är extra kul är att deklarationen snart kommer i brevlådan så om ni har betalat in skatt på sommarjobbet men tjänat under 18 951 kr så har ni ett trevligt brev att vänta på.

Det finns en stor fördel med att komma över gränsen och därmed betala skatt. Från första krona du börjar betala skatt så avsätts också pengar till din framtida pension. Betalar du skatt är du en pensionssparare. Det känns kanske avlägset med pensionen när man sommarjobbar som tonåring men det är ju superbra att bli en pensionssparare trots att man inte tänker på det. Det bästa med dessa avsättningar är att de är större än skatten du betalar in om du tjänar under ca 170 000 kr per år. För att fortsätta vidare på exemplet med Klara som betalade 13 000 i skatt så sätts 17 200 kr in till hennes pensionssparande varje år. Det sätts alltså in mer pengar till pensionen än hon betalar i skatt! Mer om hur det går till kan du läsa här.

Är du en pensionssparare utan att veta om det?