Det här med att spara pengar kanske i vissa fall kan verka svårt. Vi informatörer brukar prata om att det är viktigt att sätta upp mål utefter vad man har för framtidsdrömmar och planera sparandet efter detta. Hjärnan söker belöning hela tiden och hjärnan måste därför förstå att det finns en belöning i att spara för att inte tvinga dig till spontanköp. Målet kan vara körkort, bostad, bil, resor eller att ha en viss summa pengar på kontot. Du bestämmer själv! Målet kan ändras längs med vägen men se till att ha ett tydligt mål som motiverar dig just för stunden.

När du väl har kommit fram till ditt mål är det dags att se över din privatekonomi. De flesta drar betalkortet och ber kassapersonalen att slänga kvittot, när det handlar om småsummor. Man blir då inte medveten om vad man lägger sina pengar på och detta kan bli ofantligt stora summor i längden. Utmana dig själv en månad att spara ALLA kvitton och tvinga dig själv att kolla genom vad du lagt dina pengar på. När du gjort detta är det dags för dig att lägga upp din budget och fundera på vad du faktiskt vill lägga dina pengar på. Glöm inte att planera in ditt sparande i budgeten. Finns det inte plats för detta i dagsläget tar du fram alla kvitton och funderar på vilka köp som är onödiga och du skulle kunna klara dig utan. Detta är precis som i en sport, man måste träna på att spara för att blir riktigt duktig på det. Det kommer bli lättare och lättare för varje månad att undvika spontanköp och tänka efter om det är något man verkligen behöver eller om hjärnan söker en belöning. Sätt över den summa du ska spara direkt efter du får ditt studiebidrag eller lön för att du inte ska kunna ta av dessa pengar. Försök dessutom öka den summan som du sparar lite varje månad. Det behöver inte öka med mycket men försök öka sparandet med 10-20 kr varje månad så blir det små kliv i rätt riktning. Fortsätt på detta sätt tills du känner att det inte finns mer utrymme att spara in på något.

När du väl har kommit igång med ditt sparande är det dags att få pengarna att växa genom den så kallade ränta-på-ränta-effekten. Hitta den sparform som passar dig och ditt sparande bäst och kom ihåg att du skulle ha börjat igår eftersom att även tiden betyder mycket.  Själv tycker jag att det är väldigt kul att spara i aktier men det var ingen självklarhet för mig att börja med detta. Jag började likt många andra att spara på ett vanligt sparkonto för att sedan övergå till fonder och slutligen aktier. Våga släppa sargen och utmana dig själv genom att testa en ”svårare” sparform än vad du känner dig bekväm med för att lära dig längs vägen. Kom ihåg att varje krona räknas när det kommer till sparande och därför är det bästa sparandet det som blir av.