Spara SMART!

Spara SMART!

Tänker du att ditt spar-mål ska vara specifikt?

När jag inte föreläser för Ung Privatekonomi så pluggar jag inköp & logistik på en yrkeshögskola i Sundsvall. Under förra terminen när jag läste en kurs inom marknadsföring fick jag lära mig en modell som används när ett mål ska sättas. Här om dagen blev jag påmind om denna modell som kallas för SMART. Det slog mig att den modellen borde passa att utgå ifrån även när vi sätter ett mål för vårt sparande.

I detta blogginlägg tänkte jag förklara lite vad SMART-modellen är och hur den kan användas för att sätta ett ekonomiskt mål.

På våra föreläsningar pratar vi informatörer om vikten att ha ett mål med sitt sparande. Det blir som mycket roligare att spara då, sen är ju känslan när du nått målet oslagbar. Oavsett om det är en ny tatuering, en insats till en egen lägenhet eller en resa, krävs det en hel del för att du ska kunna nå upp till det. Du måste minst sagt avgöra vilken sparform som är bäst.

Olika sparformer kan vara bättre eller sämre beroende på vissa faktorer.

– Hur lång tid du ska spara.
– Hur mycket drivkraft du vill lägga ner.
– Vilken risk du är benägen att ta.

Oavsett om du väljer aktier, fonder eller sparkonto bör du ha ett mål med ditt sparande.

Enligt SMART-modellen ska ett mål vara:

1. Specifikt
2. Mätbart
3. Accepterat
4. Realistiskt
5. Tidsbestämt

Se det såhär, när du väljer vilken placeringshorisont och risknivå du vill ha så specificerar du ditt sparande. Här i steg 1 berättar du för dig själv exakt vad du vill ha ut av dina pengar och hur lång tid det kommer att ta för att nå ditt mål.

Steg 2 i modellen är att målet ska vara mätbart, vilket det automatiskt blir om du har specificerat ditt sparmål. Ett exempel kan vara att du vill spara till en resa, denna resa ska ske om ett år och kostar 12 000 kronor. Sparar du 1 000 kronor varje månad i 1 år, har jag efter ett år då minst 12 000 kr på mitt konto?

Att acceptera sitt mål är i rese-exemplet rätt enkelt, jag ska resa till ett ställe som jag vill. Hindret här kan då vara någon förälder som inte accepterar att du åker iväg på resan. Men har du fyllt 18 så får du ju faktiskt göra vad du vill!

Målet ska även vara realistiskt. Du kanske inte kan spara 1 000 kronor i månaden i 1 år för att åka jorden runt i 2 år. Det kanske är mer realistiskt att du exempelvis åker på en weekend till Italien för att se en fotbollsmatch.

Precis som vi informatörer pratar om och något som är återkommande i detta inlägg, att ett mål ska vara tidsbestämt. Du måste veta hur länge du ska spara för att veta hur mycket du ska lägga undan varje månad för att i slutändan nå målet.

Jag tycker att denna modell är enkel att följa när ett mål ska sättas upp. Oavsett om det gäller sparande, projektledning, personlig utveckling eller mina betyg i skolan.Uppfyller målet alla krav som ställs? I och med att de första bokstäverna i varje steg bildar ordet SMART, är det enkelt att komma ihåg!

Jag gillar att tanken att använda denna modell när ett mål ska sättas.
Utan att ha tänkt i dessa banor tidigare så visade det sig att jag sparar SMART, gör ni det också?