Edward Blom är känd för svenska folket som en glad matälskare. Men visste du att han köpte sin första aktie redan när han var tio år gammal? Vilket bolag han köpte, hur den affären gick, hans bästa billiga recept och mycket mer får du lära dig om vår folkkära Edward i denna text!

 

– För den som inte känner till dig, hur skulle du beskriva dig själv och vad du gör om dagarna?  

Jag är en i grunden en glad person, hypersocial, lite originell, intresserad av kultur, politik, religion och historia. Lite neurotisk och extremt stresskänslig, samt väldigt förtjust i god mat och dryck. Jag arbetar främst med mat och kulturhistoria i olika former. Kokböcker, provningar, föredrag, artiklar; jag har tagit fram egna snapsar, viner och glögg som säljs genom Systembolagets specialsortiment och är inblandad minespresso.com som säljer miljövänliga espressokapslar över nätet. Men jag skriver ibland även texter och krönikor om sakpolitik, kulturfrågor m.m.

– Vi på Ung Privatekonomi besöker  gymnasieskolor omkring Sverige, vem var du i gymnasiet?  

Jag var en väldigt glad och vild ung gosse, som älskade den stora litteraturen och poesin, att umgås med vänner och att laga mat och festa. Jag hade redan startat min första vin- och ölprovningsklubb. Vi denna tid var jag även väldigt road av ekonomi och investeringar vid sidan av humanioran – jag köpte min första aktie (Perstorp A) när jag var 10 år gammal. Tyvärr hade jag ännu inte lärt mig att  courtaget hade en grundavgift på nästan samma pris som aktien i fråga, så den affären blev inte så lönsam…

 – Hur ser du på ekonomi, sparar du? 

Jag sparar kortsiktigt för att täcka utlandsresor, oförutsedda kostnader på huset, om någon vitvara skulle gå sönder eller liknande. Sedan har jag ett långsiktigt sparande, men det mesta av det sparandet sker i form av amorteringar på huset istället för placeringar.

– Lärde du dig om ekonomi i skolan?

Jag gick  ekonomisk linje på gymnasiet, så då  lärde jag mig naturligtvis väldigt mycket om ekonomi. I högstadiet tror jag vi hade något kort om hushållsbudget på hemkunskapen. Tror det vore bra med några lektioner i privatekonomi varje år för samtliga elever, så man verkligen lär sig grunderna. Det är skrämmande hur lite koll många människor har och vilka risker de tar.

– Har du något tips på billig men god gourmémat för studenter med en tajt plånbok

Köp ett stycke långkokskött när det är på rea: högrev, bog/märgpipa, fransyska, fläsklägg, höna, vissa delar av lammet etc. kan man ibland få för 70 kr kilot. Allra bäst är om det går ut samma dag och därför säljs för halva priset – vakumpackat kött är bäst precis dagarna efter utgångsdatum. Frys in tills du hinner tillaga. Sedan tärnar man och bryner kötttärningarna. Tillsätter minst lika mycket brynta lökklyftor, vitlökar och tärnade rotsaker (kålrot, palsternacka, morötter, rotselleri etc.). Tillsätter salt, peppar, örtkryddor och låter sjuda långsamt i flera timmar med någon  vätska tills allt blivit väldigt mjukt och lent och sammankokt.
Finns det ben i köttet ska de kokas med, annars kan man köpa några märgben och lägga i. Först efter det kokat klart tar man bort benen. Sedan kan man krydda och variera det hela i oändlighet: chili, curry, krossad tomat, rödvin, blåbärsjuice etc. ger helt olika resultat. Slutresultatet blir en läcker gryta för 7 kr portionen.

 

Tack så mycket för att du ställde upp Edward, nu har vi fått inspiration!

Skribent: Elin Agorelius