Vet du egentligen vart dina pengar går varje månad? Personligen har jag historiskt sett inte haft en klar uppfattning om vad jag egentligen lägger mina pengar på. Mitt bankkonto tycktes i många år vara en sil där läckaget av pengar lustigt nog motsvarade den summan jag fick in i form av studiebidrag samt lön varje månad.

Om jag tittar i backspegeln inser jag att det var små utgifter i vardagen som var boven i dramat. Små oskyldiga kronor som las på nagellack eller fika på stan och som senare växte sig allt större och åt upp mina intjänade pengar. Ju tidigare man inser denna problematik desto mer pengar kan man spara till bättre, mer långsiktiga ändamål. Eftersom ni uppenbarligen har hittat hit borde detta ligga i ert intresse!

Det finns oändligt många trix att ta till när det komma att få kontroll över sina utgifter, men grunden är att sätta upp en ram för sin ekonomi, en budget. Hur tråkigt det än kan låta så leder detta dig raka vägen mot en hållbar ekonomi. Mitt tips är att samla alla kvitton på det du köpt på ett och samma ställe för att vid slutet av varje månad kunna sätta dig ner och sammanställa hur mycket pengar du egentligen lagt på att äta på restaurang till exempel. Ett komplement kan vara att anteckna alla utgifter du har i din telefon. Syftet är att samla samt få en överblick över dina utgifter. Detta fick mig att inse vart mina pengar faktiskt tar vägen. Ett nyttigt wake-up call som iallafall fick mig att omprioritera en del saker och börja tänka mer strategiskt.

Med detta sagt uppmanar jag dig inte att skära ner på alla glädjeämnen i form av biobesök eller fika på stan. Huvudsyftet med en budget ska vara att få kontroll över din ekonomi på ett sätt som gör att du får råd att lägga pengar på roliga saker. Genom att jag idag skippar det slentrianmässiga shoppande av nagellack och istället sparar varje månad kan jag lämna kalla Sverige i vinter och resa mot varmare breddgrader.

Gör som jag, få läckaget i plånboken att upphöra omedelbart och få råd med dina drömmar!


Elin Fransson, informatör i Lund.