För ungefär tre år satt jag med ett svårt val framför mig. Jag gick i trean på gymnasiet och funderade på om jag skulle börja studera eller om jag skulle resa och upptäcka världen. Jag tror att många gymnasietreor känner igen sig i denna situation just nu.

Efter många veckors funderande kom jag tillslut fram till att jag ville börja studera och sökte till högskolan. Jag är idag glad för att jag tillslut valde att studera. Inte för att jag inte vill resa eller upptäcka världen, utan exakt därför. Jag har upptäckt att studier öppnar dörrar och gör det möjligt att upptäcka världen på ett sätt som jag annars inte hade haft möjlighet eller mod att göra. När jag skriver detta har jag två dagar kvar i Sverige innan jag tillsammans med en klasskamrat ska åka till Uganda i 8 veckor för att skriva mitt kandidatarbete. Jag kommer också att läsa hela nästa vårtermin i Texas, USA.

Dessa resor låter väldigt dyra, men behöver inte kosta så mycket pengar som man kan tro. Det finns mycket stipendier som går att söka. Man behöver vara beredd att lägga ner en del tid på att leta upp stipendier som passar för den resan man vill göra. Det tar också tid att faktiskt söka dessa stipendier men är absolut värt det. Jag själv har finansierat största delen av resan till Uganda med just stipendier. Ett annat tips som gör att merkostnaden för resan inte blir så hög är att hyra ut sitt boende i Sverige. Detta kan göra så att du får in extra pengar som kan finansiera till exempel hyran i det nya landet.

Så vad väljer du, studera, upptäcka världen, eller kanske både och?

Skribent: Liam Persson, informatör i Stockholm