Sveriges gymnasieelever är ett tecken på att kvinnor och män är lika bra på att spara!

Sveriges gymnasieelever är ett tecken på att kvinnor och män är lika bra på att spara!

En förlegad, gammal nidbild som jag tyvärr möts utav är att tjejer skulle vara sämre än killar på att spara.

Detta är enbart ruffel och båg enligt mig. Av mina erfarenheter att döma, är intresset för sparande lika stort bland både killar och tjejer!

Förra veckan skrev vår verksamhetschef, Jennifer Ström, ett väldigt intressant blogginlägg på SvD:s Börsforum angående skillnaderna i hur kvinnor och män sparar. (Artikeln går att läsa här.) Dagen innan inlägget hölls det även ett event på min skola här i Göteborg angående kvinnors beteende och vanor kring sparande. Detta, samtidigt som jag själv höll en föreläsning för en oerhört trevlig klass bestående av 45 tjejer på Burgårdens Utbildningscentrum.

Det glädjer mig att när frågan om privatekonomi får en allt större roll inom den offentliga debatten, så börjar vi äntligen belysa det faktum att kvinnor, tyvärr, sparar i en lägre utsträckning än män när det kommer till både fonder och aktier. Med startpunkt i detta skulle jag gärna vilja dela med mig av mina egna erfarenheter som jag hunnit uppleva efter att ha träffat en hel del klasser runt om i Sverige.

Till att börja med skulle jag gärna vilja spräcka hål på myten om att finansiellt sparande skulle vara mer intresseväckande bland killar än tjejer. Inget illa menat till alla manliga läsare, jag menar enbart att vårt intresse, vår kunskap och vårt engagemang för att på kunna nå våra stora mål här i livet är lika självklart för alla.

Kille som tjej, gammal som ung. Under mina turer bland Sveriges gymnasieelever, har jag mött ett precis lika stort intresse för privatekonomi hos både tjejer och killar.

Tyvärr upplever jag dock tjejer, i högre utsträckning än killar, nedvärderar sina kunskaper och sin förmåga att spara, något som även Jennifer nämner i artikeln. Detta är självklart tråkiga nyheter, men det är aldrig för sent för att bryta gamla mönster. Färska siffror visar att hela 21 procent av Sveriges kvinnor idag äger aktier, en siffra som nätt och jämnt stiger för var dag som går. Min ambition som representant för Ung Privatekonomi är verkligen att kunna ge alla Sveriges ungdomar en chans till att skapa sig ett starkare finansiellt självförtroende. Tjejer som killar, ettor som treor, teoretiker så som praktiker. I min drömvärld ska alla kunna känna sig trygga ekonomiskt.

Så för att avsluta veckans blogginlägg, skulle jag denna vecka vilja skicka ut ett särskilt tack till alla de tjejer jag har fått träffa under de senaste läsårens gång. Ni har alla visat tecken på att varken kunskapen, intresset eller ambitionen ligger grundad i biologin. Låt oss nu kunna vända trenden på bästa sätt, en tryggare ekonomisk framtid för alla Sveriges gymnasieungdomar!