Oftast då jag uppmanar någon till att göra en budget bemöts jag med något i stil med ”Jag behöver ingen budget, jag har redan koll”, “Det är lugnt, jag har en app som visar vad jag spenderar pengar på” eller “Orka”. Dessa personer brukar sedan ha gemensamt att de gång efter gång mot slutet av månaden knappt får ekonomin att gå runt. Och alla ställer de samma fråga: “Vart tog alla pengar vägen?”

Min första budget gjorde jag i samband med att jag skulle flytta hemifrån. Då hjälpte min far mig att sätta ihop ett Excel-ark med snarlik struktur som det han själv använde. Där gick vi igenom lite olika poster och hur jag kunde fylla i allt för att se vad jag spenderat pengar på. Detta kunde jag se för varje månad, totalen av året hittills och hur det skilde sig mot det jag budgeterat. Då jag ännu inte lärt mig den sanna kraften i program som Excel tyckte jag det var coolt hur jag kunde få fram all denna data på ett enkelt sätt. Och med ett intresse för både pengar och matematik så var det rätt kul att sitta och räkna på hur det gick med min privatekonomi.

Dock behöver inte matematik vara ett intresse för att en budget ska vara av nytta. Du behöver inte ens vara intresserad av pengar. Det räcker att du vill undvika stress och oro eftersom du månad efter månad har svårt att få din ekonomi gå runt. Att göra en budget ger dig möjligheten att få bättre koll på vilka utgifter och inkomster du har varje månad. Genom att följa upp detta kan du på så vis börja styra ditt beteende. Se vad du kan göra för att minska utgifter och höja inkomster. Och då kommer det bli enklare för dig att få ekonomin att gå runt och dessutom få ihop ett bra sparande.

Två alternativ
Två alternativ som finns för dig som vill komma igång med en budget är att antingen göra en egen från grunden eller ladda ner någon befintlig mall och sedan anpassa efter dina behov. För att ladda ner går det att googla “Excel budget” och hitta någon du tycker passar dina behov. Denna kan du sedan modifiera för att innehålla de poster för inkomster och utgifter som du har. Högst upp, som omslagsbild för detta inlägg, finns ett exempel på hur en nedladdad budget skulle kunna se ut.

Att göra en egen kan verka lite komplicerat men kommer med sina fördelar. För det första kan det vara svårt att modifiera något som någon annan skapat utan möjlighet att kunna rådfråga den personen. Har du skapat din egen vet du hur du har gjort och vad som ligger bakom. Det ger dig även bättre kunskaper i Excel. Gör du din egen budget kan du verkligen anpassa den efter dina egna behov.

För personer som är nya med att använda Excel så finns det många bra instruktioner. Är det något du vill göra så går det att skriva in på Google. Säg att du vill hämta data från ett annat Excel-dokument, googla då på “hämta data från annat dokument Excel”.

Anledningen till att jag rekommenderar Excel är för att det går fort att göra de slutgiltiga beräkningarna då allt sker automatiskt för den som har satt ihop dokumentet korrekt. Verkar Excel svårt och onödigt komplicerat för dig som har relativt enkla inkomster och utgifter och som inte har något emot att spendera lite tid går det bra att använda papper och penna. Det viktiga är att få lite koll på var alla pengar går varje månad.

Skapa budgeten

Då du har hittat en metod som du känner passar dig börjar det roliga. Att skapa själva budgeten. Först behöver du identifiera vilka typer av utgifter du har. Exempel på kategorier kan vara bostad, mat, räkningar, kläder, resor och nöjen. Du väljer själv beroende på hur ditt liv ser ut. En post som är bra att ha med oavsett är en som du döper till övrigt. På så vis kan du samla alla småutgifter på ett och samma ställe för att inte behöva ha så många kategorier om du inte vill det.

Då du är nöjd med vilka kategorier du valt är det dags att börja göra lite uppskattningar. Vad tror du att du kommer spendera för varje post varje månad? Vad kostar ditt boende varje månad? Hur mycket spenderar du på mat? 2000 kr? 2500 kr? Spenderar du mindre över sommaren för då bor du hos dina föräldrar och då betalar de maten? Spenderar du mer runt jul eftersom det är hos dig ni äter julmiddag? Ta lite tid för att fundera över detta och försök vara så exakt det bara går. Var inte rädd för att ha fel. Din budet är till för dig. Om du budgeterat 2000 kr för mat varje månad och ser att du egentligen spenderar 2500 kr så vet du det till nästa gång och kan då budgetera för det. Som i det exempel från den hemmagjorda budgeten kunde vi se att den personen uppenbarligen spenderar mer pengar på kläder än planerat. Är detta någon som kommer hända igen? I så fall kan det vara bra att planera in det för framtida budgetar.

Viktigt att följa upp
Viktigt är även att du fyller i och följer upp din budget kontinuerligt. Detta kan ske en gång i veckan eller en gång i månaden. Genom att göra det oftare tar det mindre tid för varje gång och blir på så vis enklare. Genom att skriva ner vad du spenderar dina pengar på kan du börja se mönster. Det ger även möjligheten att vidta åtgärder för att inte överskrida din budget. Ser du att du redan spenderat 1800 kr på mat och ditt kylskåp är tomt i mitten av månaden kanske det inte är en bra idé att gå på restaurang och äta middag utan kanske istället köpa mat så att du kan göra storkok så att du kan äta månaden ut. Du kan även se om det är så att du totalt kommer uppfylla din budget även om du går ut och äter eftersom du inte spenderat lika mycket som du trodde på kläder. Oavsett vad så minskar det din stress eftersom du har koll på hur du ligger till i ditt sparande.

Med allt detta så säger jag inte att du aldrig ska göra något roligt och måste leva slaviskt efter din budget. Men du får möjligheten att planera in förutsättningar till att varje månad få ett överskott där dina inkomster överträffar dina utgifter. Och på så vis kan börja bygga upp ett sparkapital som du kan få stor nytta av senare i livet. Och du får äntligen svar på frågan “Vart tar alla pengar vägen?”

Skribent: Hampus Hugoson, informatör i Stockholm