En fråga jag ofta får när jag berättar om mitt intresse för aktier och sparande är om jag har några bra aktietips. En fråga jag tror många får och även försöker svara på. Jag har inga bra tips på vilka aktier man ska köpa. Jag tycker nämligen att alla tips på vilka fonder eller aktier som är bra att köpa är dåliga tips, i detta blogginlägg har jag tänkt att reda ut varför.

För det första

Alla som sparar och investerar i exempelvis aktier har olika strategier och tankar samt olika hög risk i sitt sparande. Så om du tar emot ett tips på en aktie eller fond så är det inte säkert att den passar just dig. Alla har även olika sparhoristont, alltså på hur lång tid man sparar. Detta innebär att om man tar emot ett tips att exempelvis köpa aktien H&M så vet man inte om personen i fråga hade tänkt spara i aktien själv fram till sin pension om 40 år eller bara tror på något rykte om företaget just nu och tror på en kursuppgång fram till slutet av veckan.

Genom att bara ta emot ett tips rakt av utan att göra någon egen analys och lära sig vad företaget säljer så blir det jättesvårt att agera rationellt och att förstå varför priset på aktien svänger upp eller ned. Kom ihåg att aktier svänger ned och upp i värde och ibland med ganska stora svängningar! Detta gör det lätt hänt att man säljer aktien för tidigt och gör en förlust men var möjligtvis bara var en tillfällig nedgång för att aktien sedan skulle återhämta sig.

För det andra så kan bli svårt att veta när aktien ska, eller om den ska säljas. Låt oss säga att vi har tur, tipset råkade bli bra och vi har nu tjänat pengar på tipset då vi sålde aktien efter en värdeökning. Problemet nu blir vad vi ska göra med pengarna vi tjänade? Ska vi spendera pengarna på något roligt? Då hade vi ju lika gärna kunnat chansa på en trisslott såsom vi chansade på aktietipset vi fick. Hela poängen var ju att vi skulle spara pengar dessutom. Ska vi då gå till samma person och be om ett nytt tips och hoppas på att det blir bra igen? Chansen för det är ganska liten med tanke på ovanstående anledningar.

Handen på hjärtat så är mitt bästa aktietips att följa Unga Aktiesparares fem tumregler. Gör man det så är jag övertygad att man kommer att hitta sina “egna tips”, det vill säga att man kommer hitta de företag som man själv tror på. Man får ett lugn i magen och börjar agera rationellt då man får en tanke redan vid köpet av aktien när och om den ska säljas. Man riskerar inte att p.g.a. okunskap sälja aktien vid en tillfällig dipp. Du kommer dessutom att kunna ta egna beslut i ditt sparande om hur du kan kan använda din avkastning och dina utdelningar. Vad är då UA:s fem tumregler?

1.Förstå vad du köper . -Man förstår hur företaget man köper aktier i tjänar sina pengar.
2. Håll dig informerad. -Vad händer i företaget och på aktiemarknaden i stort?
3. Spara långsiktigt – På en lång sikt brukar aktier stiga i värde, även om det är svängigt upp och ned på vägen dit.
4.Spara regelbundet. – Spara pengar i dina aktier exempelvis varje månad, då kommer du att köpa aktierna för olika pris varje gång, ibland billigare och ibland dyrare, man riskerar då att inte spara alla sina pengar i en aktie när den är som dyrast. 5. Sprid riskerna. – Köp inte bara en aktie, sprid risken mellan förslagsvis10-15 olika aktier i några olika branscher.

Med det sagt. Prata gärna om aktier. Tipsa andra och ta emot tips kring hur man tänker i sitt sparande. Ta emot ett tips för all del men inte utan att själv fundera och göra en analys på om man själv tror på bolaget och om den passar in i sitt sparande och i ens strategi.