Vill du lära dig mer om investeringar och aktiemarknaden? Ett bra sätt att öka sin kunskap och finna inspiration på ämnet kan vara att läsa ekonomiböcker. Här listar jag topp tre böcker den nyblivne investeraren inte får missa!

Investera som mästarna – Jonas Bernhardsson

I denna bok får du bekanta dig med flertalet investerare från hela världen som utmärkt sig genom sin stora framgång, eller i vissa fall stora motgångar. Varje profil ägnas en ca 10 sidor lång sammanfattning där bakgrund, investeringsfilosofi och resultat redovisas i ett välgjort personporträtt.

Mot slutet av boken jämför Bernhardsson investerarna mot varandra. Vad finns det för likheter/skillnader mellan de personer som år efter år lyckas med det omöjliga – att slå marknaden (snittet på börsen). Kort sagt är Investera som mästarna en perfekt bok för dig som vill hitta nya förebilder att inspireras av.

Rich dad, Poor dad – Robert T. Kiyosaki

Rich dad, Poor dad är en 239 sidor lång bok som behandlar det för många högintressanta ämnet – hur du blir rik. Kiyosakis svar på frågan är ganska enkelt, köp tillgångar och undvik till så hög grad som möjligt skulder. Det mer intressanta är dock hur Kiyosaki definierar tillgångar respektive skulder.

Även om boken kan vara irriterande amerikansk i sina liknelser är den en riktig bladvändare, och Kiyosakis teser för hur man “kommer ur hamsterhjulet” borde för många vara ögonöppnare.

En liten bok som slår aktiemarknaden – Joel Greenblatt

En enkel formel för att lyckas på börsen! Låter det för bra för att vara sant? Fondförvaltaren och tillika författaren Joel Greenblatt menar att det finns en. I denna korta och mycket lättlästa bok beskriver Greenblatt hur du med två relativt enkla nyckeltal lyckats skapa fantastisk historisk avkastning på över 20% årligen.

Förenklat handlar Greenblatts formel om att kombinera kvalitet och pris i screening av aktier. Man skall köpa bolag som lyckas skapa god avkastning på investerat kapital i kombination med att man betalar ett lågt pris för årsvinsten. Boken ger en lysande introduktion till kvantitativ/mekanisk aktiehandel och hur du med enkla medel kan använda börsens irrationalitet till din fördel.

Sammantaget är dessa tre böcker en mycket bra början för att sätta sig in investerande och börsens värld. Med denna grund att stå på kan du sedan utveckla din egen strategi och avgöra vilka områden du eventuellt vill fördjupa dig inom. Det roligaste med att ha börsen och investeringar som intresse är att det aldrig tar slut – det finns alltid mer att lära sig!