Dagar som idag är det lätt att dras med i den oro många känner när börsen faller. Rubrikerna känns nattsvarta och många har ont i magen. Vad ska jag göra när börsen faller? Det finns inget absolut facit, men med denna text vill jag ge dig en checklista med tre punkter att gå igenom innan du tar några beslut.

Ta ett steg tillbaka och läs på. Låt inte känslorna ta över helt. Det kan vara läskigt att se summan på depån minska, men låt inte den rädslan få dig att ta förhastade beslut. Vi handlar sällan rationellt när vi är känslomässigt påverkade. Läs nyheterna i din egen takt, rubriker är till för att skapa en stor effekt. Kom ihåg att rubrikerna inte nödvändigtvis berättar allt.

Utvärdera. Hur ser din strategi och tidshorisont ut? Pengar du har i aktier/aktiefonder bör vara pengar du inte behöver använda förrän om ett antal år. Ha detta i åtanke och kom ihåg att vad som känns som en stor händelse idag kanske är helt bortglömt om fem år. Eller så är det inte alls bortglömt då, men det kan vi inte veta idag. Utvärdera dina innehav. Har något viktigt ändrats sedan du gjorde din analys eller är det rubrikerna som skrämmer upp dig? Kanske kommer du fram till att du ska ändra något i portföljen efter detta steg. Eller så kan du andas ut och fundera på om du rentav vill köpa fler aktier, eller helt enkelt avvakta.

Ta en fika. När du har läst igenom nyheterna ordentligt och utvärderat både tidshorisont, strategi och innehav kan du behöva en paus. Det är absolut bra (och nödvändigt) att hålla sig uppdaterad i nyhetsflödet, men om du har en hållbar strategi och inte har investerat pengar som du inte har råd att förlora just nu kan just en paus göra dig gott. Låt inte oron förstöra din dag, utan lev som vanligt. Förhoppningsvis kan du slappna av lite när du känner dig mer informerad. Det är inte för inte som just att hålla sig informerad är en av Unga Aktiesparares gyllene regler. Faktum är att ingen av oss vet hur länge en nedgång kommer att pågå. Vad jag däremot säkert vet är att man ska ta hand om sig själv. En trevlig fika och lite avslappning är bra för själen.

Skribent: Elin Agorelius, verksamhetschef på Ung Privatekonomi