Att göra praktik under studietiden är både roligt och lärorikt. Man behöver då inte bara sitta bakom skolbänken och arbeta med tilldelade uppgifter, utan man får chansen att gå ut och prova på hur arbetslivet faktiskt ser ut. Dessutom får man erfarenheter och nya kontakter. Helt perfekt tycker jag!

Mitt namn är Rand och jag går på Torekällgymnasiet och pluggar sista året, i handel & administration. Förra året praktiserade jag på Åhléns, Skärholmen men det här året bestämde jag mig för att jag ville praktisera och få erfarenhet från ett kontor för att få en inblick i hur en organisation fungerar och lära mig hur man sköter administrativa uppgifter.

Patric, som jobbar som informatör hos Ung privatekonomi, var och föreläste på min skola, Torekällgymnasiet i Södertälje. Det som gjorde att jag fick upp intresset för UP var att de sysslade med saker som låg i mina intressen och som jag gärna skulle vilja arbeta med i framtiden. Det har ju framförallt viktiga saker som har med ekonomin och göra och när jag får höra ordet ”ekonomi” i samband med utbildning eller information så blir jag direkt intresserad utav det. Genom Patric lyckades jag få kontakt med verksamhetschefen Jennifer Ström för att söka praktik hos Ung Privatekonomi. Och nu sitter jag här …

Det jag har fått arbeta med hittills under tiden som praktikant på UP är allt från att administrera information i Excel till att ringa och boka föreläsningar, Veckans Ekonomi (frågor om ekonomi och näringsliv som skickas till lärare varje vecka) samt tänkt på vad man kan göra för förbättringar för projektet. Mycket mer kommer jag att få göra och det ser jag verkligen fram emot!

Privatekonomi och sparande är väldigt viktigt speciellt för de som ska ta studenten och ut till arbetslivet. Sådana kunskaper behöver man alltid ha med sig för att inte hamna i skuldfällor och massa andra situationer som man inte skulle vilja vara med om. Har man inte kunskaper och information om saker och ting så finns det en stor risk att man hamnar i allvarliga situationer.

Jag tycker att alla elever borde ha rätt till att få kunskaper om privatekonomi och sparande. Därför borde alla gymnasielärare ta tillfället att boka in en föreläsning till sina elever som är både bra och kostnadsfritt. Dessutom så får alla elever även bok och övningshäfte vilket gör att läraren kan fortsätta med ämnet efter föreläsningen. Att veta hur man sköter sin privatekonomi och sparande leder till en väldigt bra framtid som kan vara allt från att köpa aktier till att starta eget.

Det var allt för mig den här gången. Fortsättning följer… 

// Rand