Att lära känna varandra som en klass och bli som en familj och behöva gå vidare efter 3 år kan kännas väldigt jobbigt.

Längtan är stor till studentdagen men när det roliga har passerat då kan det vara en stor osäkerhet som infinner sig och då är det plötsligt inte lika kul längre. Det är inte alla som tänker på hur tufft det blir med att hitta jobb och kanske studentlägenhet? Hur ska pengarna räcka till? Det blir ett väldigt stort ansvar. Vissa studenter går ut gymnasiet med jobb och det är en otrolig trygghet för dem. Men den som inte har jobb måste tänka på hur man ska sköta sin privata ekonomi för att slippa hamna i jobbiga situationer som till exempel ekonomiska problem, skuldfällor osv. Det gäller att handla smart, spara och göra en budget som man ska försöka följa.

Jag anser att man ska försöka vara självständig så gott det går och börja vänja sig att ta eget ansvar i tidig ålder för att inte möta svårigheter senare i livet. Som gymnasieelev så är det bra om man tänker långsiktigt och börja förbereda sig till efter gymnasietiden för det är den perioden man börjar bygga upp allt inför framtiden. När du sparar så leder det ju oftast till vettiga saker i slutändan.

Alla studenter har inte ett och samma mål, alla har sina egna mål som de siktar mot. Som student tänker man och planerar olika saker. Vissa vill jobba direkt efter gymnasiet, andra vill börja plugga eller resa runt i världen. Alla vill nå sina drömmar men det gäller att planera, visst blir det inte alltid som man har tänkt men då ska man ha en plan B i baktanken. För att kunna sätta sina planer i verket kan vara allt från stora till små planer, så bör man ha en stabil ekonomi för att ta sig vidare.

Känner du dig lite tveksam på hur du ska sköta din privata ekonomi och ditt sparande? Tveka inte att be din lärare boka in en föreläsning från en av de duktiga informatörerna på Ung Privatekonomi!

Ju mer kunskap man har om saker och ting desto mindre misstag gör man här i livet.

När jag började praktisera hos Ung Privatekonomi så fick jag mer intresse av sparandet och att man måste tänka långsiktigt med sitt sparande. Nu är det här min sista dag här på Ung Privatekonomi och då vill jag ge er några enkla tips som ni kan utgå ifrån för att få en stabil ekonomi i fortsättningen. Ni kommer inte att ångra er, det kan jag garantera er om!

Mina tips till er:

  • Försök börja spara redan nu, även om du bara går i gymnasiet. Små summor som sparas regelbundet blir till en skön trygghet i framtiden.
  • För er som tar studenten nu om bara några veckor, börja göra en budget för de kommande månaderna.
  • Tänk innan du ska göra ett köp, är det ett primärt behov eller sekundärt behov?
  • Boka en föreläsning hos Ung Privatekonomi, kunskaper behövs!
  • Ta gärna kontakt med Ung Privatekonomi eller Unga Aktiespararna om ni har frågor angående aktier, fonder och sparande.

Kom alltid ihåg, sparar du så kommer du att kunna spendera mer åt vettigare saker. Lycka till med sparandet och njut av studentdagen!

Rand Elias