Inför varje nystart efter sommarledigheten gillar jag att testa nya metoder för att spara pengar. Denna höst föll lotten på att testa ett nytt sätt att göra matinköp mer effektiva och kostnadssnåla. Detta främst då denna utgift är en given punkt i budgeten som lätt kan springa iväg.

För att beskriva min levnadssituation så bor jag tillsammans med min pojkvän i centrala Lund utan bil. Detta har gjort att vi fått handla mat snabbköpsbutiker som tar ut ett högre pris per vara än stormarknaderna som ligger en bra bit utanför stan. Visst har vi suckat en del när vi plockat ner varukorgen som vi vet hade kostat oss mindre i en annan butik, men vi har trott att det var vår enda lösning. Fram tills att vi upptäckte att de flesta matvarubutikerna erbjuder onlineshopping med hemleverans. Du kan med andra ord sitta hemma i din soffa och köpa veckans mat, för att sedan få det hemlevererat till dörren!

Jag ska erkänna att jag länge känt till fenomenet, men alltid trott att det rent ekonomiskt skulle vara en dålig affär. Det kan det självklart även vara om du inte ser över och väljer den leverantör som erbjuder lägst fraktavgift. Jämför leverantörernas erbjudanden mot varandra precis som du jämför räntan när du ska ta ett lån eller söker efter det billigaste courtaget när du handlar aktier! Den lägsta frakten jag har hittat där jag bor ligger på 49 kr, i vissa städer kan det till och med vara kostnadsfri hemkörning om man handlar över en viss summa. 49 kronor är en kostnad som vi i vårt fall får igen i och med att vi genom denna strategi kan handla på stormarknaderna som i regel har lägre pris på sina varor. Detta eliminerar även alla småsaker man slentrianmässigt slänger ner i korgen när man lite småsugen och handlar i en fysisk butik. Som nu erfarna online-matshoppare har vi börjat konstruera vår veckomeny utefter vilka erbjudande de har just denna vecka. På webben kan man få en bra överblick över smarta deals som du säkerligen missat i butiken.

Summan av kardemumman är att det är viktigt och spännande att våga testa nya vägar till en sparad krona i vardagen. Detta är vårt sätt, vilka metoder är ni beredda att testa härnäst?